Main content

Vraag

Wat ik regelmatig opmerk is dat mensen met psychosegevoeligheid een soort religieuze / spirituele voorliefde lijken te hebben?

Ik hoor bijv. vaker dat iemand veel gehad heeft aan het bestuderen van het boeddhisme en zo de weg van herstel op is gegaan. Heeft u daar misschien een verklaring voor? Alvast bedankt!

Antwoord

Hoi F,

Ik herken het hoor. Ik denk dat zware perioden of kritieke momenten maken dat een mens gaat twijfelen aan wat eerder voor waar werd aangenomen.

Daarbij maakt het denk ik niet per se uit hoe dat lijden eruit ziet. Waarom overkomt me dit? Wat betekent dit? Wie ben ik eigenlijk? Het maakt dat een mens op zoek gaat naar antwoorden. Die antwoorden worden niet zomaar in het gewone leven gevonden, omdat de ervaring zo diep en onbeschrijflijk is geweest.

Spiritualiteit kan dan betekenis, zin en hoop geven.

Daarnaast, als je het over psychosegevoeligheid hebt, is spiritualiteit, of het mystieke, vaak een thema dat daarin aangeraakt wordt. Dan kan je er eigenlijk niet omheen.

Als ik voor mezelf spreek, ben ik ergens zodanig van het padje geraakt, dat ik voelde dat het gewone leven mijn ontstane vragen niet kon beantwoorden. Ik ben toen het zen-boeddhisme tegengekomen. Voor mij voelt dat als een juiste richtingaanwijzer. Maar ieder heeft natuurlijk zo zn eigen voorkeuren.

Dank voor je vraag!

Beantwoord door: Rik Verweijen op 2 juni 2018
  • Deel deze pagina: