Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Rik Verwijen is opgeleid ervaringsdeskundige bij Howie the Harp. Zijn voornaamste problematische ervaringen gaan over depressie, angst, en ‘de spirituele crisis’. Rik is thuis in het syndroom van Asperger, (rand)psychotische klachten, OCD en middelengebruik. Het thema spiritualiteit, in brede zin, is een leidraad in zijn leven.

Spirituele vriendin met psychose

Vraag

Ik heb een vriendin en ze heeft haar hele leven met verschrikkelijke trauma’s te maken gekregen. Ze had van kindsbeen af al een enorme fantasie ontwikkeld.

Toen ze van Colombia naar hier kwam, hebben ze haar antipsychotica gegeven, welke weet ik niet. Een paar jaar daarna heb ik haar ontmoet, ze nam geen pillen meer en deed bewust geen drugs (ze smoorde wel jointjes). Dan had ze een vriend en hebben ze te veel ineens geëxperimenteerd met LSD en changa, en van daaruit zijn we haar zo’n beetje kwijt geraakt… Ze heeft stemmen in haar hoofd, is heel apathisch en zorgt niet voor zichzelf. Ze zit nu in een psychiatrie maar ik merk dat het daar echt niet goed is voor haar.

Is er een centrum die psychose aanpakt met inbegrip van onze spirituele realiteit, en gericht op heling?

Antwoord

Ik zou zo niet een dergelijke instelling weten.

Zoals je het schetst, lijkt me sowieso dat er eerst sprake moet zijn van verder herstel. Ik kan me goed voorstellen dat de omgeving waar ze nu zit niet per se goed voor haar is. Soms zijn er weinig andere opties. Dat is pijnlijk. Wellicht zorgt het ervoor dat ze niet verder afglijdt. Je vriendin moet namelijk eerst zien te stabiliseren. Dat is voor haar een hele klus, maar hulpeloos moeten toekijken is ook naar.

Probeer er voor haar te zijn, wees oprecht nieuwsgierig naar haar verhaal, luister zonder oordeel, wees betrouwbaar. En misschien kan je met haar duidelijk krijgen waar haar wensen, zorgen, behoeften, krachten, moeilijkheden hem in zitten. Maar wees erop voorbereid dat haar herstel nog even op zich laat wachten. Want als je ver heen bent geweest, is de weg terug vaak lang.

Geef de moed echter niet op, want herstel is zeker mogelijk!

Ik wil je veel sterkte wensen.

Hartelijke groet,
Rik

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 22
Beantwoord door: Rik Verweijen op 17 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook