Main content

Vraag

Ik hoor opeens de stem van mijn moeder in mijn hoofd, hoe kom ik daarvan af?

Het zegt bijvoorbeeld: ‘Joop is mijn slaaf’, ‘Pieter moet dood’, etc.

Antwoord

Wat een nare ervaring dat je deze stem in je hoofd hoort. Het is niet zo dat degene die je hoort praten dit zelf doet. Stemmen horen gebeurt in je hersenen. Vaak gebeurt het als je veel stress hebt, niet goed in je vel zit, of langere tijd niet goed kunt slapen. Gebruik van drugs zoals cannabis, speed of cocaïne kunnen het ook veroorzaken.

Niet iedereen die veel stress heeft of drugs gebruikt hoort stemmen in zijn hoofd. Bij sommige mensen gebeurt het sneller dan bij anderen. Dat komt bijvoorbeeld door een grotere erfelijke aanleg of door nare dingen die je in het verleden hebt meegemaakt.

Wat kan je eraan doen? Goed voor jezelf zorgen, dat wil zeggen, proberen goed te slapen, gezond te eten en te bewegen, liever geen drugs of veel alcohol gebruiken, en iemand zoeken met wie je over je zorgen en problemen kunt praten. Praten helpt! Soms kunnen medicijnen ook nodig zijn om de stemmen weg te krijgen.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.


Logo biografie Wim Veling

Wim Veling is psychiater en adjunct hoogleraar psychiatrie, verbonden aan het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen. Wim doet onderzoek naar de sociale context van psychose en ontwikkelt Virtual Reality behandelingen.

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 3 mei 2021
  • Deel deze pagina: