Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Stemmen die echt lijken

Vraag

Een vriend van me is na drugsgebruik stemmen gaan horen die voor hem echt zijn. Het wordt van kwaad tot erger.

Hij heeft een sterk karakter (ik ook), dus moet steeds opnieuw overtuigd worden. Hij is al bij huisarts geweest en een hulpverlener. Ik weet niet wat hij daar vertelt heeft (vermoedelijk wat hij hoort steeds, maar hij verteld het als echt). Echter, daar gaan ze juist in of dat het echt is. Ik weet zeker dat het niet zo is.

Welke concrete hulp kan ik nu het beste voor hem zoeken?

Alvast enorm bedankt, jullie website heeft al erg geholpen…

Antwoord

Wat goed dat je je inzet voor je vriend!

Stemmen horen (die er niet zijn) komt helaas best wel veel voor – het is een menselijk ervaring die iedereen kan overkomen. Soms echter kan het uit de hand lopen en de persoon in de war maken.

Is de hulpverlener die hij ziet bij de GGZ? Daar weten ze goed hoe ze hier mee om moeten gaan, want best wel veel mensen hebben hier last van. Dus zou me niet te veel zorgen maken in eerste instantie en kijken hoe het zich met de hulpverlener gaat ontwikkelen.

De behandeling van stemmen horen kan zijn met medicatie, maar wat vaak ook goed helpt is de persoon leren beter met de stemmen om te gaan. Waar de mensen vaak onder lijden is dat de stem als almachtig beleefd wordt en altijd ‘de baas’ is.

Leren dit te relativeren en zich te empoweren ten opzichte van de stem kan helpen. Dit is wat de hulpverlener (als die van de ggz is) ook zal proberen.

Als het niet lukt kan hij wellicht komen op ons stemmen horen programma bij het UMC Utrecht.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 48
Beantwoord door: Jim van Os op 8 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Stemmen horen

Lees ook