Main content

Vraag

Hallo Dirk,

Ik hoor sinds 13 jaar stemmen van 3 geesten/entiteiten. Ik weet zeker dat het niet uit mijn eigen hoofd komt maar van geesten want ik weet precies wanneer het ontstaan is: toen ik een tijdje medium was (boodschappen doorkreeg uit de geestelijke wereld) en dat fout ging. Dat van die 3 geesten is ook bevestigd door diverse alternatieve therapeuten maar ze hebben me niet kunnen helpen. Ik kan de geesten ook zien. Mijn antroposofische huisarts denkt er ook zo over (ze noemt het: bezet zijn). Omdat een antroposofisch psychiater zei dat antipsychotica ook kunnen helpen als de stemmen van buiten/van geesten komen ben ik daar 12 jaar geleden mee begonnen (ze zei: het legt een beschermingslaag om je heen, het schermt je wat meer af van de geesten) en de medicijnen hebben tot gevolg dat ik veel minder stemmen hoor, maar het is niet helemaal weg. Verder ben ik heel stabiel en functioneer ik goed. Ik geef onder andere cursussen. Ik heb wel de ziekte van Lyme die me fysiek beperkt.

Ik heb 3 vragen:
1. Volgens mijn psychiater ben ik (al die jaren al) psychotisch (diagnose: schizoaffectieve stoornis) omdat de stemmen niet helemaal weg zijn. Klopt het dat ik psychotisch ben als ik alleen aan het criterium dat ik stemmen hoor voldoe (en dan nog maar heel weinig stemmen) en verder geen klachten heb?

2. Volgens het CBR moet ik een half jaar psychosevrij zijn om te mogen autorijden. Ik rijd nu geen auto. Vind jij dat ik aan dat criterium voldoe of niet? Ik ben ervan overtuigd dat ik prima kan rijden.

3. Hoe ga jij om met mensen die stemmen horen, al dan niet (zoals in mijn geval) van geesten (mijn psychiater sluit overigens niet uit dat ik last heb van geesten maar kan daar niks mee in de officiële psychiatrie)? Van mijn psychiater krijg ik alleen antipsychotica en ik ken iemand die stemmen uit zijn eigen hoofd hoort en die krijgt volgens mij ook alleen antipsychotica en verder geen behandeling.

Alvast bedankt voor je antwoord.

Antwoord

1. Psychose en stemmen horen zijn twee verschillende dingen die samen kunnen vallen. Stemmen horen is een natuurlijk verschijnsel dat veel voorkomt bij mensen, psychose is veel zeldzamer. Op grond van stemmen horen alleen kun je niet spreken van een psychose.

2. Zie 1 - de psychiater kan ook op andere gronden je psychotisch vinden? Of je kunt rijden kan ik hier niet bepalen. Als je doet wat je stemmen zeggen je te doen, dat je niet zelf je keuzes maakt, kan het onveilig zijn om te rijden.

3. Ik raad mensen die stemmen van geesten horen aan om naar een paranormale therapeut te gaan.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 54
Beantwoord door: Dirk Corstens op 18 december 2018
  • Deel deze pagina: