Main content

Vraag

Hallo Dirk,

Ik heb een vraag. Mijn stem zegt nare dingen over mensen wat ik zelf niet zeg. Voornamelijk over mijn familie de mensen waar ik veel van hou. De vreselijkste dingen over hun. Ik word er gek van maar ik negeer het altijd. Maar soms lukt het niet. Want het doet me veel pijn. Ook heb ik nog bijvoorbeeld dat ik moet opnoemen van wie ik allemaal hou en als ik een iemand niet heb gezegd zegt mijn stem dat die dood gaat, en nog meer van zulke dingen…

Antwoord

Beste T,

Stemmen overdrijven vaak. Het zijn dan aandachttrekkers. Ze trekken de aandacht van de persoon die ze hoort. Ze maken gebruik van diens emoties. Ze spelen daarmee, ze vergroten die emoties uit.

Bij de mensen om wie we geven ervaren we de meest sterke emoties; maar niet alleen positieve, ook de negatieve. Als je wat onzeker over jezelf bent, of als die anderen erg belangrijk voor je zijn, zijn die negatieve emoties vaak een bedreiging voor je. Daar spelen de stemmen op in, en daar gaan ze mee spelen. Je wil die negatieve emoties niet, maar zij duwen je die als het ware door de strot. Ze maken ze zo groot dat het erg bedreigend wordt.

Dus, mijn veronderstelling is, dat je stem ontzettend overdrijft, en je uitdaagt. Je uitdaagt om je onzekerheid, je negatieve emoties, je afhankelijkheid te onderkennen en er iets mee te gaan doen. En niet wat de stem zegt maar datgene wat de stem zegt te vertalen.

De stem verwoordt jouw moeilijke emoties. En jij kunt met de stem in gesprek gaan. En met de mensen die je liefhebt. Vertalen van wat de stem zegt is daarbij van belang. Terugbrengen tot gewone proporties. Bijvoorbeeld: 'doodt die persoon' vertalen naar: 'je bent boos op die persoon, doe er wat mee...'. Of: 'sla die persoon op zijn neus' naar: 'hij heeft je gekwetst en dat mag je best voelen'.

Stemmen proberen je te beschermen, maar dat doen ze ongelooflijk overdreven, ze bouwen een muur van onbegrip op. Ze zijn bang, waardoor ze hele agressieve uitspraken doen. Maar eigenlijk ben jij bang en kwetsbaar en mag je leren voor je zelf op te komen, ook al houdt dat het risico in de ander te kwetsen, maar je verliest niet eenieder die je kwetst.

Dat je stem je dwingt alle mensen waarvan je houdt op te noemen en dan te zeggen dat diegene die je vergeet dood gaat, zou ik vertalen naar iets als: 'je vindt het heel moeilijk als mensen je in de steek laten; besteedt wat aandacht aan die mensen, het is geen ramp als je iemand vergeet.'

Neem je stem vooral niet letterlijk, maar probeer te achterhalen wat het betekent wat zij/hij zegt.


Logo biografie Dirk Corstens

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Meer informatie over stemmen:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Dirk Corstens op 11 maart 2018
  • Deel deze pagina: