Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Ik heb een bipolaire stoornis en reageer nauwelijks op therapie. Ik heb veel therapie gehad de afgelopen 25 jaar, maar hou vooral depressieve en licht hypomane klachten.

Antidepressiva helpen niet, ik slik wel lithium en Seroquel.

Als baby ben ik enkele maanden opgenomen geweest in verband met hydrocefalie. Aangezien de behandelingen weinig effect hebben en er wekelijkse heftige schommelingen zijn, vraag ik mij af of mijn stemmingsklachten hier alsnog mee te maken kunnen hebben (somatische oorzaak).

Wellicht schade aan mijn hersenen door de druk toentertijd?

Heeft u informatie over een specialist waar ik terecht zou kunnen?

Bij voorbaat dank.

Antwoord

Beste V.,

Dank voor je vraag. Het spijt me dat de stemmingen niet goed onder controle te brengen zijn.

Subtiele hersenveranderingen kunnen de kwetsbaarheid voor latere psychische problematiek zeker verhogen.

Maar het aantonen ervan is niet goed mogelijk, en diep gaan spitten in het brein met allerlei technieken zal een specialist daarom niet doen. Een andere reden is, dat ook al vind je ergens een niet-specifieke afwijking (zoals er vele kunnen zijn in het brein), dan nog zal het geen enkele consequentie hebben voor de behandeling.

Wat wel zin kan hebben is een neuropsychologisch onderzoek, zodat je kunt vaststellen of er functioneel bepaalde cognitieve functies meer of minder beperkt zijn. Dit kan helpen om de klachten beter te kanaliseren.

Ook kan het uitmaken of je vroeger erge dingen hebt meegemaakt, zoals verwaarlozing en misbruik. Dit kan ook soms behandeld worden, met wellicht een verbetering van de stemmingsklachten.

Hope this helps!

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis / bipolariteit:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 22 oktober 2021
  • Deel deze pagina: