Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wanneer zijn stemmingswisselingen pathologisch?

Vraag

Hoe kun je weten of je stemmingswisselingen pathologisch zijn en of het dus nut heeft om professionele hulp te zoeken?

Antwoord

Beste J,

Je stelt een belangrijke vraag, die wel en niet gemakkelijk te beantwoorden is. Het simpele antwoord is: als stemmingswisselingen zo heftig zijn en zo vaak voorkomen dat je er last van hebt, en je dagelijkse functioneren erdoor wordt gehinderd, is het pathologisch. Dan is het verstandig om er eens met een psycholoog of psychiater over te praten om te onderzoeken wat er achter zit.

Het ingewikkelde antwoord, daar zoeken wetenschappers al heel lang naar: waar ligt de grens tussen normale stemmingswisselingen, die passen bij een bepaalde persoon, enerzijds, en depressie en (hypo)manie anderzijds? Zijn daarvoor ook biologische kenmerken te ontdekken?

Voor alle psychische verschijnselen geldt dat de grens tussen normaliteit en pathologie niet scherp te trekken is. Daarom is het in de praktijk het beste om vast te houden aan mijn simpele antwoord zoals ik hierboven schreef.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 5 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
stemmingswisselingen

Lees ook