Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Stoppen met onlanzepine

Vraag

Onze dochter is onlangs drie weken opgenomen geweest in een GGZ instelling ivm een psychose. Eerst kreeg ze Haldol met heel veel bijwerkingen. Nu krijgt ze olanzapine in combinatie met lorazepam. Ze wil echter zo snel mogelijk stoppen met de olanzapine omdat ze haar lichamelijke conditie wil opbouwen. Ze denkt dat de psychose gekomen is door stress en voedselintolerantie.

Is het mogelijk om bv al na een paar maanden te stoppen met olanzepine? Haar opname was een gedwongen opname.

Antwoord

Ja ze kan stoppen na een paar maanden – hoe korter het gebruik, hoe makkelijker iemand kan stoppen.

Wel is het van belang dat ze een beetje langzaam afbouwt, niet snel.

Verder is het van belang te weten dat de kans dat de psychose terugkomt groter is zonder medicatie dan met medicatie.

Dus als ze wil stoppen, is het van belang dat ze voldoende weerbaarheid heeft opgebouwd om te zorgen dat de psychose niet terugkomt. Dus dat heeft te maken met dingen als: begrijpen waar de psychose vandaan komt; psychisch weerbaar zijn (stress, jezelf beetje begrijpen, weten waar je kracht en kwetsbaarheid zit); goed slapen, gezond eten, beweging, een goed crisisplan hebben, voortekenen kunnen herkennen, goede begeleiding en monitoring, etc.

Hope this helps!

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 63
Beantwoord door: Jim van Os op 17 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen

Lees ook