Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik in een keer stoppen met roken naast de antipsychotica?

Vraag

Goedendag Jim van Os,

Momenteel rook ik één pakje sigaretten (20 stuks) per dag en ik gebruik 125 mg clozapine en 10 mg Haldol.

Kan ik in een keer stoppen met roken of is het beter om eerst te minderen? En met hoeveel dan?

Dank u wel.

Antwoord

Hey M.,

Stoppen met roken is een grote stap naar een gezondere levensstijl, en het is fantastisch dat je deze verandering overweegt, vooral gezien de medicatie die je gebruikt, zoals clozapine en haloperidol (Haldol).

Direct stoppen met roken (cold turkey): Sommige mensen vinden dat in één keer stoppen het beste werkt voor hen. Het kan in het begin intens zijn vanwege de nicotine-afhankelijkheid, maar veel mensen waarderen de onmiddellijke voortgang naar een rookvrij leven.

Geleidelijk minderen: Anderen geven de voorkeur aan een geleidelijke aanpak, waarbij ze de hoeveelheid sigaretten die ze roken over een bepaalde periode verminderen. Dit kan helpen om ontwenningsverschijnselen te beperken en geeft het lichaam en de geest tijd om zich aan te passen.

Als je besluit om geleidelijk te minderen is er geen ‘one-size-fits-allbenadering’ voor hoeveel je elke dag of week moet verminderen. Het kan helpen om een plan op te stellen dat realistisch is voor jou. Bijvoorbeeld, je zou kunnen beginnen met het verminderen van je dagelijkse inname met één tot twee sigaretten per week, afhankelijk van wat haalbaar lijkt.

Roken kan de bloedspiegels van bepaalde medicijnen, zoals clozapine, beïnvloeden. Rokers hebben vaak hogere doses nodig van deze medicatie. Wanneer je stopt met roken kan de concentratie van clozapine in je bloed toenemen, wat het risico op bijwerkingen kan verhogen. Het is daarom cruciaal om je arts te raadplegen voordat je wijzigingen aanbrengt in je rookgedrag.

Hoewel roken minder effect heeft op haloperidol dan op sommige andere medicijnen, is het altijd een goed idee om wijzigingen in levensstijl, zoals stoppen met roken, te bespreken met je arts, vooral wanneer je medicijnen gebruikt.

Overweeg SOWIESO om steun te zoeken, zoals een stoppen-met-rokenprogramma, begeleiding, of nicotinevervangende therapieën. Deze kunnen je slagingskansen aanzienlijk verhogen en het proces gemakkelijker maken.

Het is belangrijk om dit pad naar een rookvrij leven zorgvuldig te plannen en uit te voeren, vooral in overleg met je zorgverleners, gezien je medicatie.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 7 april 2024

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
roken

Lees ook