Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan stoppen met roken een psychose triggeren?

Vraag

Dag,

Ik ben inmiddels drie dagen gestopt met roken. Nu heb ik een psychosegevoeligheid en merk ik dat ik wat angstig ben; dat het stoppen met roken een psychose kan triggeren. Ik hoor en lees dat stoppen met roken juist heel goed is en dat het zelfs veel voordelen kan hebben. Maar ik kan vrij weinig vinden over het stoppen met roken en psychosegevoeligheid.

Ik gebruik geen medicatie en ben ook niet meer onder behandeling. Ik heb verschillende therapieën gehad en drie keer een kortdurende psychose.

Kan ik ergens rekening mee houden? Of maak ik me te ongerust en hoort dit bij de ontwenningsverschijnselen?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Het is complex! Maar dank voor je vraag!

Stoppen met roken kan de behandeling van psychose en het risico op recidive beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:

Medicatie-interacties

Tabak bevat stoffen die de snelheid kunnen verhogen waarmee bepaalde antipsychotische medicijnen door de lever worden afgebroken. Dit betekent dat rokers mogelijk hogere doses van deze medicijnen nodig hebben om hetzelfde therapeutische effect te bereiken, dan niet-rokers. Wanneer iemand stopt met roken, kan de afbraaksnelheid van deze medicijnen vertragen, wat kan leiden tot verhoogde bloedspiegels van het geneesmiddel en mogelijke bijwerkingen. Hierdoor kan het nodig zijn de medicatiedosering aan te passen.

Neurobiologische effecten

Roken heeft invloed op de neurotransmittersystemen in de hersenen, met name het dopaminesysteem, dat ook betrokken is bij psychose. Stoppen met roken kan veranderingen in deze systemen veroorzaken, wat zowel positieve als negatieve effecten kan hebben op de symptomen van psychose.

Algehele gezondheid

Mensen met psychosegevoeligheid hebben een verhoogd risico op cardiovasculaire ziekten, diabetes en andere gezondheidsproblemen. Roken verhoogt dit risico nog verder. Stoppen met roken kan dus leiden tot verbeteringen in de algehele gezondheid, wat indirect een positieve invloed kan hebben op de prognose van de psychose.

Risico op recidive

Er is enig bewijs dat stoppen met roken kan leiden tot een verminderd risico op terugval van psychotische episoden, hoewel het mechanisme hiervan niet volledig wordt begrepen.

Levenskwaliteit

Roken kan bijdragen aan zowel fysieke als mentale gezondheidsproblemen, wat de algehele kwaliteit van leven kan verminderen. Stoppen met roken kan leiden tot verbeteringen in welzijn en levenskwaliteit, wat kan bijdragen aan een betere respons op behandeling en een verminderd risico op terugval.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 8 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
roken

Lees ook