Main content

Vraag

9 jaar geleden spraken ze in mijn geval over een psychose, Drugsgerelateerd.

Al 9 jaar gebruik ik anti psychotische medicijnen en al bijna 2 jaar geef ik aan bij verschillende psychiaters dat ik er mee wil stoppen. We komen er gewoon niet uit. Ik gebruik nu nog 100 mg seroquel en merk dat zoveel jaar medicatie gebruik invloed heeft op … Best wat. Ooit was de dosering lager en ben ik op zelf gestopt in overleg met mijn partner. Nu spreek ik volgende week opnieuw met mijn behandelaar en familie erbij. Heb je tips? Ik begin me zorgen te maken, want als ik de Seroquel niet heb ingenomen slaap ik nauwelijks en ben het ook een beetje zat dat psychiaters blijven herhalen dat ik niet mag stoppen. Soms denk ik dat ze het zelf ook niet goed weten.

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste Jim,

Nee inderdaad wij weten het ook niet precies!

Je gebruikt seroquel in een dosis die geschikter is voor helpen met slapen dan voor helpen met psychosegevoeligheid. Dus wat dat betreft valt het wel mee.

Als je wil stoppen zou ik dat langzaam doen, bv in stapjes van 25mg met telkens 2-3 maanden er tussen.

Hoe het gaat aflopen als je afbouwt hangt een een beetje af van de mate van psychosegevoeligheid: zit de psychosegevoeligheid nog net onder de oppervlakte en heeft ie de neiging bij stress weer op te vlammen of ben je al jaren stabiel en houdt de psychosegevoeligheid zich koest? Heb je geleerd je psychische weerbaar te maken en om te gaan met de psychosegevoeligheid? Ben je gestopt met drugs, slaap je voldoende en is er regelmaat in je leven? Heb je veel stress of staan er grote veranderingen aan te komen?

Dus beste wat je kunt doen:

1. Maak goede afspraken met de voorschrijver

2. Reduceer je medicatie en kijk telkens een paar maanden hoe het bevalt, of het goed gaat

3. Werk aan regelmaat en weerbaarheid.

Greetz Jim

Beantwoord door: Rik Verweijen op 11 februari 2018
  • Deel deze pagina: