Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Studeren/ tentamens en psychose

Vraag

Ik ben in mijn tentamentijd maar ik heb een psychose. Moet ik rust nemen of doorgaan met proberen mijn tentamens te halen? Het studeren gaat moeizaam, ik kan me niet goed concentreren. Maar vorig jaar ben ik ook al niet naar mijn tentamens gegaan door een psychose.

Antwoord

Wat een moeilijke vraag. Ik kan die niet goed beantwoorden aangezien het iets is wat zo persoonlijk is. Ik weet niet of de structuur (en stress) van tentamens bij jou goed werkt, of juist averechts. Het lijkt me praktisch heel erg ingewikkeld ivm je slechte concentratie en die heb je juist op dit soort momenten zo nodig.

Kan je met je behandelaar overleggen of je medicatie kan worden aangepast? Een goede nachtrust is in ieder geval essentieel om het vol te houden (en ook met tentamens vaak ingewikkeld, omdat mensen geneigd zijn langer/ later te leren en daarna nog liggen te malen). Dus zorg (in overleg) dat je goed slaapt.

En dan kijken wat haalbaar is.

En evt volgende keer vóór de (her)tentamens een plan van aanpak maken (vroegsignalering) met interventies die je kan doen om klachten te voorkomen.

Heel veel sterkte,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Psychosegevoeligheid

Lees ook