Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Psychisch – Podcast over het ervaren van Psychose

Blog serie psychisch Podcast psychose

Hoe is het om een psychose te krijgen en wat gaat er om in het hoofd van iemand die dit ervaart? Verslaggever Shane Bergvik ging in gesprek met Ricardo die zelf een psychose meemaakte en presentator Sterre Wind beschrijft het hele proces van een psychose van begin tot eind.

Mensen hallucineren. Ze horen, zien, voelen of ruiken dingen die anderen niet waarnemen. In een psychose verloopt het denken chaotisch, te snel, of te langzaam. Gedachten zijn onsamenhangend en moeilijk te sturen. Iemand gaat anders praten en reageren. Hij of zij heeft vaak moeite anderen te begrijpen.

Het kan zijn dat iemand aan één stuk doorratelt, van de hak op de tak springt of de woorden van een ander precies nazegt.

Bad trip

Ricardo werkte jarenlang als kunstenaar en voerde tijdens zijn psychose handelingen uit die hij normaal nooit zou doen. “Je ziet of hoort dingen die er gewoon niet zijn. Je kunt het ervaren van een psychose vergelijken met angstige dromen, de werkelijkheid uit je dromen zie je plotseling voor je. Het is heel moeilijk om het gevoel precies te omschrijven”, vertelt Ricardo aan verslaggever Shane Bergvik.

Duidelijkheid geeft vertrouwen

(In de uitzending te beluisteren vanaf 12:45)

Wat is een psychose? Vraag twintig mensen om een definitie en je krijgt twintig verschillende antwoorden.

Iemand die met een psychose bij mij binnenloopt kan bijvoorbeeld angstig overkomen en opzoek zijn naar veiligheid. Wat in dit geval voor de patiënt erg belangrijk is, is dat mijn team en ik uiterst betrouwbaar overkomen. Duidelijkheid geeft vertrouwen voor de patiënt”, vertelt psychiater Alan Ralston aan verslaggeefster Roza Schopman.

“De oude ga je nooit meer worden”

(In de uitzending te beluisteren vanaf 20:40)

Jerry Allon heeft twee keer eerder een psychose gehad en is nu hulpverlener binnen de psychiatrie. Hij vertelt aan onze verslaggeefster Serena Speet hoe het is om terug te keren in de maatschappij. Je hebt die psychose gehad, je bent stabiel genoeg om de instelling waarin je opgenomen was te verlaten, je mag weer naar huis.

En dan? Hoe kom je terug in de samenleving en hoe herstel je van een psychose? “Er is geen blauwdruk voor herstel. Je moet jezelf opnieuw gaan ontdekken en uitvinden wat belangrijk voor jezelf is. Als je hiermee begint dan zal je zien dat nieuwe deuren zich vanzelf gaan openen”, vertelt Jerry Allon. Ook geeft hij tips over hoe je het beste met mensen om kan gaan die een psychose hebben meegemaakt.

Je luistert het allemaal in deze meeslepende aflevering van de podcast serie “Psychisch”.


Serena Speet, Shane Bergvik, Roza Schopman, Nikola van Krieken, Sterre Wind, Owen o’Brien en Noah Moeys praten in de podcast serie “Psychisch” over psychische ziektes.

Bron: svjmedia.nl

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *