Main content

Vraag

Goedendag,

Ik zou graag willen weten of er ook taperingstrips voor het afbouwen van oxycodon zijn.

Vanwege langdurige heftige pijn slik ik oxycodon al een tijd en hierdoor is mijn lichaam eraan verslaafd geraakt. Om deze reden wil ik graag afbouwen.

Ik hoor het graag en wellicht heeft u nog andere tips voor mij.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste S.,

Ik heb goed nieuws voor je want taperingstrips voor gewone oxycodon zijn er al een hele tijd en inmiddels zijn er ook taperingstrips voor oxycodon-retard.

Als je meer wilt weten over verantwoord afbouwen dan kun je de tips voor verantwoord afbouwen lezen waarin belangrijke zaken over afbouwen worden uitgelegd. Ook voor je behandelaar kunnen die tips nuttig zijn.

Je vindt hieronder verder informatie over het voorschrijven en gebruik van afbouwmedicatie (taperingstrips, stabilisatiestrips) die je behandelaar nodig heeft om afbouwmedicatie aan jou te kunnen voorschrijven.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 15 juni 2022
  • Deel deze pagina: