Main content

Vraag

Beste Peter,

Ik neem sinds drie maanden Temesta 1 mg/dag en gedurende vijf weken Xanax 0.25 mg/dag. Een kleine twee weken geleden heb ik mijn laatste tablet Temesta genomen en een paar dagen erna helse nachten beleefd (dromen, slapeloosheid, zweten, onrust).

Drie dagen geleden heb ik dat voorgelegd aan de huisarts die me aanraadde de Xanax te vervangen door Temesta en dan stilaan af te bouwen.

Echter, de nacht na het bezoek aan de huisarts ging het beter dus heb ik (voorlopig) niet gedaan wat hij zei. Sindsdien slaap ik iets beter, geen dromen meer en de onrust begint pas tegen de ochtend.

Ik denk dat de Xanax me niet echt helpt, maar ik vind het ook zo zonde om weer met Temesta te beginnen nu ik al zo ver ben.

Kunt u me hierbij wat advies geven?

Hartelijk dank.

Antwoord

Beste K.,

Wat je beschrijft is dat je ernstige slaapklachten kreeg (dromen, slapeloosheid, zweten, onrust) nadat je met Temesta (lorazepam) was gestopt. Die klachten zijn vrijwel zeker onttrekkingsverschijnselen omdat je te snel met je Temesta was gestopt.

Er zijn twee manieren om met zulke klachten om te gaan. De eerste manier is om weer Temesta te gaan gebruiken omdat dat vaak snel helpt tegen onttrekkingsverschijnselen. Dat is wat je behandelaar voorstelt. De tweede manier is om af te wachten tot je klachten vanzelf minder worden, wat in veel gevallen zal gebeuren, maar waarbij je niet zeker weet hoelang je dan de klachten nog zult moeten verdragen.

Jij schrijft dat je na het bezoek aan je huisarts het gevoel hebt dat je klachten minder beginnen te worden. Dat is een hoopvol teken, vooral als je merkt dat die verbetering blijvend is en hopelijk verder doorzet. Als dat zo is dan kun je daar vertrouwen uit putten en motivatie om af te wachten tot je klachten helemaal weer verdwijnen. En in dat geval hoef je dus niet opnieuw Temesta te gaan gebruiken.

Als je klachten niet verder verminderen of toch nog verergeren, dan kan het een optie zijn om weer een (lage) dosis Temesta in te nemen om te zien of dat snel iets tegen je klachten doet. Als dat dan zo is dan kun je daarna een tijdje op die dosis blijven tot je je weer goed en stabiel genoeg voelt om de Temesta opnieuw te gaan afbouwen. Alleen moet je dat dan wel veel geleidelijker gaan doen dan je eerder hebt gedaan.

Als je het gevoel hebt dat Xanax (alprazolam) je niet echt helpt dan kun je (daarna) misschien ook overwegen om samen met je behandelaar te proberen om ook dat middel heel geleidelijk te gaan afbouwen. Dat je dat dan heel geleidelijk gaat doen (met behulp van afbouwmedicatie) is voor jou heel belangrijk omdat de klachten die je na het stoppen met Temesta kreeg laten zien dat te snel stoppen met middelen zoals alprazolam en lorazepam voor jou problemen gaat opleveren die je maar beter kunt voorkomen.

Bespreek dit antwoord met je behandelaar, dan kunnen jullie samen bespreken wat voor jou de beste manier is om iets aan je huidige klachten te doen.

Een uitgebreidere uitleg over verantwoord afbouwen kun je nalezen in een aantal tips voor afbouw van medicatie.

Ik hoop dat dit antwoord duidelijk is en je verder zal helpen.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Peter Groot op 28 mei 2022
  • Deel deze pagina: