Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is het dieetprogramma ’the new food’ mogelijk met lithiumgebruik?

Vraag

Goedendag,

In 2019 ben ik voor de tweede keer begonnen met medicatie: lithium, sertraline en zolpidem. Na een ernstige depressie ben ik nu al geruime tijd in balans. Eén groot minpunt: ik ben bijna 40 kg aangekomen.

Ik heb van alles geprobeerd, zoals een diëtist maar ook twee jaar de GLI (Gecombineerde Leefstijlinterventie). Ik kreeg er maximaal vier kilo af maar die zijn er weer bij.

Op dit moment heb ik mij verdiept in ‘the new food‘ van Matty Barnhoorn. Ik ben er enthousiast door geworden en zie weer een glimp van hoop om kilo’s kwijt te raken.

Maar is dit programma mogelijk met lithium? Omdat ik hoor dat je ook extra zout in moet nemen.

Ik ben ontzettend benieuwd naar uw reactie. Hartelijk dank daarvoor.

Met vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

Wat naar dat je zoveel in gewicht bent aangekomen, en ik snap dat je alles wilt proberen om kilo’s kwijt te raken.

Op het eerste gezicht lijkt me een dieet volgens de regels van the new food niet te interacteren met lithium. Je moet met lithium vooral opletten als je opeens veel minder zout (keukenzout, dus natriumchloride) gaat innemen. Dan gaan de nieren meer natrium terughalen, en trekken het lithium mee waardoor de lithiumspiegel gaat stijgen.

Als regel geldt: zoutverlies (diarree, braken, zweten, uitdrogen, zoutarm dieet) geeft een kans op stijgen van de lithiumspiegel. Hoe dan ook kan het verstandig zijn om na aanvang van een drastisch ander dieet de 12-uurs-lithiumspiegel te laten bepalen. Ik hoop dat het je gaat helpen en veel succes bij het afvallen!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 21 april 2023

Gerelateerd

Meer over

Lithium
Medicatie

Lees ook