Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Met welk middel kan ik het beste beginnen afbouwen vanwege gewichtstoename?

Vraag

Sinds twee jaar slik ik 300 mg Wellbutrin. Anderhalf jaar geleden ben ik ook Concerta gaan slikken vanwege ADD.

Mijn gewicht is sinds anderhalf jaar onverklaarbaar toegenomen: 14 kilo zonder veranderingen van sporten en eetpatroon. Bloedonderzoek heeft geen afwijkingen gevonden, behalve verhoogd cholesterol.

Nu denken we dat het door de medicijnen komt, maar deze medicijnen staan juist bekend om gewichtsverlies.

Is er bij u iets over bekend?

Ik ga nu afbouwen om te kijken welk medicijn de boosdoener is.

Adviseert u om eerst met Wellbutrin te minderen of juist Concerta?

Mijn artsen weten namelijk ook niet wat het nou kan zijn. Ik ben radeloos en op zoek naar antwoorden want door de gewichtstoename zit ik niet goed meer in mijn vel.

Antwoord

Dag V.,

Dank voor je vraag. Ik heb ook even moeten puzzelen, want Wellbutrin/bupropion staat nu juist bekend om gewichtsafname, geen toename. Ook een combinatie van Concerta en Wellbutrin kan farmacologisch je gewichtstoename niet verklaren. Ik ga ervan uit dat alles bij je nagekeken is, inclusief checken op suikerziekte en schildklier?

Maar goed, jij bent misschien inderdaad de uitzondering op de regel, want het is wel heel toevallig dat je gewicht fors toenam na start van Concerta.

Wat het afbouwen betreft, ik weet natuurlijk niet waarom je juist Wellbutrin gebruikt? Het is niet echt een voorkeursmiddel voor depressie, ik schrijf het zelf alleen voor als iemand wil stoppen met roken, en dan maar tijdelijk.

Overleg met je arts of je kunt afbouwen, en doe dit heel langzaam, als van een glijbaan: het laatste stukje steeds langzamer en in kleine stapjes. Verder is het heel verstandig om Concerta niet alle dagen te gebruiken, maar alleen als je een betere concentratie nodig hebt, bijvoorbeeld voor je werk. Zo raak je niet gewend aan het middel. Naarmate je het langer gebruikt, werkt het namelijk steeds minder goed.

Heel veel succes!! Hoop voor je dat het lukt.

Met vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Remke van Staveren op 22 november 2022

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook