Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er ervaring met traumaverwerking door middel van hypnose?

Vraag

Zijn er ervaringen van mensen met trauma’s die door middel van hypnose deze trauma’s hebben verwerkt?

Antwoord

Beste E.,

Er zijn zeker ervaringen van mensen met trauma die hypnose ondergingen. Zoals met alle behandelingen kan dit soms bijdragen aan het herstel.

De voorwaarden zijn: een geregistreerde therapeut met verstand van zaken en ervaring, die doet aan supervisie, een goede en veilige setting en een steungroep die op de hoogte is.

Hypnose kan dus worden gebruikt bij de behandeling van psychotrauma, hoewel het belangrijk is op te merken dat de effectiviteit ervan van persoon tot persoon kan verschillen. Hypnose is een therapeutische techniek waarbij iemand in een diep ontspannen toestand wordt gebracht, zodat de therapeut toegang krijgt tot het onderbewustzijn van de persoon en daarmee kan werken. Dit kan mensen helpen om traumatische herinneringen te verwerken en te herkaderen, waardoor uiteindelijk de impact van het trauma op je dagelijks leven vermindert.

Hypnose kan worden gebruikt in combinatie met andere therapeutische benaderingen zoals EMDR of exposure therapie om de resultaten van de behandeling te verbeteren. Enkele manieren waarop hypnose kan helpen bij psychotrauma zijn:

  • Het verminderen van angst en het bevorderen van ontspanning. Hypnose kan mensen helpen een staat van diepe ontspanning te bereiken, die de angst en stress in verband met de traumatische gebeurtenis kan verminderen.
  • Toegang tot en verwerking van traumatische herinneringen. Hypnose kan de persoon helpen verdrongen of onderdrukte traumatische herinneringen op te roepen en te verwerken in een veilige en gecontroleerde omgeving.
  • Het herkaderen van traumatische herinneringen. De therapeut kan de persoon begeleiden bij het herkaderen van zijn perspectief op de traumatische gebeurtenis, waardoor hij deze vanuit een objectiever standpunt kan bekijken en de emotionele impact ervan vermindert.
  • Verbeteren van copingmechanismen. Hypnose kan worden gebruikt om adaptieve copingmechanismen aan te leren en te versterken, zodat mensen hun symptomen en reacties op triggers beter kunnen beheersen.

Zoals eerder gezegd: het is essentieel dat hypnose voor psychotrauma wordt uitgevoerd door een bevoegde en getrainde professional, omdat er een risico bestaat van hertraumatisering als het proces niet goed wordt uitgevoerd. Bovendien is hypnose niet voor iedereen geschikt of effectief.

Hope this helps!

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 20 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Trauma

Lees ook