Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb een vraag over de combinatie van lithium en levothyroxine.

Mijn TSH-waarde van mijn traagwerkende schildklier is met vijf waarden gedaald naar een waarde van 2.84 bij 125 microg levothyroxine en 1100 mg lithium. Sinds een kleine week gebruik ik alleen nog 137 microg levothyroxine (bloedwaarde niet bekend). Het lithium heb ik in vier weken afgebouwd.

Is er kans dat mijn TSH-waarde te laag is doordat ik geen lithium meer neem? Ik ben nu extra duizelig en zie mistig bij elke beweging.

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste M.,

Het juist instellen van een hypothyreoïdie (te traag werkende schildklier) betekent vaak het zorgvuldig titreren van het aanvullende hormoon levothyroxine. Een TSH van 2.84 mU/l is een normale waarde. Daarbij kan ook de vrije T4 waarde worden bepaald (de hormoonspiegel in het bloed).

Na het afbouwen van lithium duurt het meestal geruime tijd voordat de schildklierfunctie normaliseert en je dus op den duur minder of zelfs helemaal geen levothyroxine extra zou hoeven te gebruiken. Ik kan dus niet helemaal volgen waarom de dosis van levothyroxine juist nu verhoogd is na het afbouwen van lithium (en bij een normale TSH).

Vraag uitleg aan je behandelaar met alle uitslagen erbij. Neem de tijd om na afbouw van lithium de schildklier bij te sturen. Misschien moeten wat vaker dan voorheen TSH en vrij T4 worden bepaald.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 29 juni 2022
  • Deel deze pagina: