Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Komt het vaker voor dat twee mensen met psychosegevoeligheid een relatie krijgen?

Vraag

Hoi Jim,

Mijn vrouw en ik lijden alle twee aan psychosegevoeligheid. We zijn al 26 jaar succesvol samen. Mijn vraag is: komt dit vaker voor?

Groet,

R.

Antwoord

Beste R.,

Ja, dit komt vaker voor en staat met een moeilijk en technisch woord bekend als 'assortative mating' of 'assortatief paren'.

Assortatief paren verwijst naar het verschijnsel dat individuen de neiging hebben een relatie te krijgen met partners die op elkaar lijken wat betreft fysieke, sociale en psychologische kenmerken. Dit verschijnsel is goed gedocumenteerd en is waargenomen bij een groot aantal soorten in de natuur, waaronder de mens!

Met betrekking tot relaties bij de mens, is aangetoond dat assortatief paren ook voorkomt op basis van overeenkomsten in vatbaarheid voor psychose.

Assortatief paren met betrekking tot psychosegevoeligheid is in verband gebracht met de invloed van omgevings- en sociale factoren. Bijvoorbeeld, personen die een relatie hebben met een partner die dezelfde sociale en culturele achtergrond heeft, hebben meer kans om blootgesteld te worden aan dezelfde omgevings- en sociale stressfactoren. Deze stressoren kunnen vervolgens bijdragen tot de ontwikkeling van psychotische symptomen, vooral bij personen die een meer dan gemiddelde genetische aanleg hebben voor psychosegevoeligheid.

Maar het is een ingewikkeld fenomeen en we kunnen zeker niet alles uitleggen! Toeval en liefde zijn ook belangrijke factoren!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 9 februari 2023

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook