Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Heb je tips ten aanzien van mijn tweestrijd rond het samenwonen?

Vraag

Beste Tom,

Sinds een paar jaar ben ik samen met mijn partner. We hebben het fijn samen en overwegen om samen te gaan wonen. Echter is al eerder gebleken dat wanneer we veel tijd samen doorbrengen, ik leegloop. Ik raak steeds verder vermoeid tot ik uiteindelijk nauwelijks nog slaap.

Ik ben een gevoelig persoon en ben bekend met psychose.

Soms ben ik bang dat samenwonen er niet in zit voor mij, en dit stemt me verdrietig.

Indien nodig zou ik ook wel weer eens aan mijzelf willen werken als dit een advies is. In het verleden heb ik verschillende soorten therapie gehad. Dit heeft me toen wel geholpen.

Ik ben benieuwd naar de eerste gedachten die bij jou opkomen als je dit leest.

Alvast hartelijk dank voor je reactie.

Antwoord

Hallo X.,

Je merkt dat je leegloopt als jullie veel tijd samen doorbrengen. Ik vermoed dat je daarmee bedoelt dat het energie slurpt? Zoiets?

Dat is een belangrijk teken dat je – naar mijn indruk – niet kunt negeren. Waar het leeglopen voor staat is onduidelijk. Dat hoeft niets met je relatie te maken te hebben, hoewel ik me kan voorstellen dat je daar wel in eerste instantie aan denkt.

Waar je energie van krijgt en wat je juist energie kost, is belangrijk om bij stil te staan. Je kunt vaak een onderscheid maken tussen mentale energie, emotionele energie en fysieke/lichamelijke energie. Je kunt fysiek uitgeput zijn en tegelijkertijd mentaal heel fit. Maar ook omgekeerd. En je kunt emotioneel doodop zijn en tegelijkertijd fysiek heel energiek. Enzovoorts.

Ik vraag me bij jou dan af: welke loopt dan leeg? Heb je daar een idee van?

Ook kun je wellicht kijken hoe je energie krijgt: mentaal, emotioneel en/of fysiek. Heeft dat te maken met de omgeving, de mensen, de activiteiten die je doet, met spiritualiteit, met daglicht, met je dagritme, de doelen waar je aan werkt of met stilte? Of met iets anders? Voor mij helpt mezelf afzonderen vaak om op te laden.

Afijn, da’s vaak een hele zoektocht waarbij je door ervaring jezelf steeds beter leert kennen: waar laad ik van op, en waar loop ik van leeg?

Succes met je zoektocht!

Groeten,

Tom

Beantwoord door: Tom van Wel op 11 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
Samenwonen

Lees ook