Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Larinda Bok-van der Voet is Specialist Hoogbegaafdheid. Zij begeleidt volwassenen met hoogbegaafdheidskenmerken bij problemen die zij door hoogbegaafdheid ervaren. Larinda is ervaringsdeskundige en heeft 40 jaar verpleegkundige en managementervaring in o.a. de GGZ en geriatrie. Ze schreef het boek: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’.

Waar kan ik informatie vinden over uitzonderlijke hoogbegaafdheid?

Vraag

Hoi Larinda,

Al een aantal jaar weet ik dat ik hoogbegaafd ben. Wat ik merk is dat ik ook binnen deze groep niet helemaal pas.

Er zijn veel dingen die toch anders werken bij mij, of die ik anders beleef. Bijvoorbeeld op het gebied van waarneming. Mijn waarnemingsvermogen is scherp en ik doorzie veel in situaties, maar ook in menselijk gedrag. Ik beschrijf het zelf als dat ik alle lagen tegelijkertijd zie waardoor ik de kern en alles eromheen zie. Als het gedrag niet klopt met wat er in de kern speelt, voel en weet ik dat. Hierdoor doorzie ik situaties en mensen snel, en vaak komt het (op een later moment) ook uit.

Tegen mij is gezegd dat dit bij uitzonderlijke hoogbegaafdheid hoort. Ik heb naar informatie gezocht, maar er is weinig bekend over volwassenen die uitzonderlijk hoogbegaafd zijn.

Weet u waar ik iets kan vinden hierover, of kunt u er iets over vertellen?

Hartelijk dank!

Antwoord

Beste L.,

Zo te lezen heb je een zeer hoog bewustzijn en een aantal extreme overprikkelbaarheden (zie de Theorie van Positieve Desintegratie van Dabrowski). Dit hoeft niet per se te betekenen dat je uitzonderlijk hoogbegaafd bent. Het is wel zo dat de kenmerken van hoogbegaafdheid bij mensen die uitzonderlijk hoogbegaafd zijn intenser en extremer aanwezig zijn.

Er is inderdaad weinig onderzoek gedaan, en literatuur te vinden over uitzonderlijke hoogbegaafdheid.

Noks Nauta (arts niet-praktiserend en psycholoog, medeoprichter van het IHBV) publiceert hier regelmatig over in het Kennisdossier ‘Zeer HB‘ op de website van het IHBV.

Daar wordt ook doorverwezen naar gremia waar je passende contacten kan aangaan.

Ik hoop dat dit je verder helpt.

Hartelijke groet,

Larinda Bok

Beantwoord door: Larinda Bok op 21 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Hoogbegaafdheid
IHBV
Neurodiversiteit

Lees ook