Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Larinda Bok-van der Voet is Specialist Hoogbegaafdheid. Zij begeleidt volwassenen met hoogbegaafdheidskenmerken bij problemen die zij door hoogbegaafdheid ervaren. Larinda is ervaringsdeskundige en heeft 40 jaar verpleegkundige en managementervaring in o.a. de GGZ en geriatrie. Ze schreef het boek: ‘Had ik dit maar eerder geweten over ACT & hoogbegaafdheid’.

Waar kan ik terecht voor vaststelling ‘hoogbegaafdheid’?

Vraag

Ik vermoed dat ik hoogbegaafd ben.

Bij welke instantie kan ik terecht voor een diagnose?

Antwoord

Beste M.,

Dank voor je vraag. Hoogbegaafdheid is geen psychische aandoening waarvoor je een diagnose krijgt. Hoogbegaafdheid identificeren we. Dit gebeurt door jouw levensgeschiedenis, capaciteiten en persoonlijkheid te valideren met multidimensionale vragenlijsten/modellen/analyses en in persoonlijke gesprekken.

Als je met een diagnose bedoelt dat je een IQ-getal wil krijgen, dan adviseer ik je de intelligentietest af te laten nemen door iemand die gedegen kennis van hoogbegaafdheid heeft en intelligentietesten afneemt.

Wees je er wel van bewust dat intelligentie maar één aspect van hoogbegaafdheid is. Voor meer informatie hierover verwijs ik je naar dit blog op onze website.

Wellicht vind je ook herkenning in existentiële depressie. Google maar eens op dit thema.

Alle goeds!

Groet,

Larinda Bok

Beantwoord door: Larinda Bok op 17 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Hoogbegaafdheid
Neurodiversiteit

Lees ook