Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Mijn vader lijkt manisch, welke stappen moeten wij nemen voor behandeling?

Vraag

Beste Ralph,

Recent heb ik het idee dat mijn vader (midden vijftig) symptomen heeft van een manie. Hij praat meer dan normaal, gaat van de hak op de tak, is snel geïrriteerd en kwaad en hij slaapt nauwelijks. Ook geeft hij geld uit aan onnuttige dingen, wat hij voorheen nooit deed.

Wij weten eigenlijk niet hoe wij hiermee om moeten gaan en wat voor stappen wij moeten nemen om hem te laten behandelen.

 

Antwoord

Beste M.,

Hulp voor psychische klachten loopt in eerste instantie via de huisarts van je vader. Daar moet je vader dus wel heen willen.

Bespreek met hem dat je je zorgen maakt over hem omdat hij de laatste tijd anders doet dan je hem kent. Probeer uit de sfeer van verwijt te blijven. Vraag of hij zich van binnen erg onrustig voelt en hoe dat voor hem is.

Misschien is de slapeloosheid een ingang, want daar zal hij zelf ook wel last van hebben. Overleg van tevoren met de huisarts over de situatie.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 9 december 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Naasten

Lees ook