Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Is er zonder doorverwijzing behandeling mogelijk voor mijn man?

Vraag

Mijn man heeft al jaren last van depressies en manieën. Afgelopen voorjaar was hij extreem manisch, nu begint hij depressief te worden. Dit lijkt ieder jaar heftiger te worden. Het is inmiddels zo heftig dat de kinderen bang zijn.

Ik ben bij de huisarts geweest, maar zolang mijn man niet zelf komt kan niemand iets voor hem betekenen.

Kan ik zonder doorverwijzing een behandeling of medicatie krijgen, zodat hij niet in een zware depressie terecht komt? Is er een behandeling mogelijk zonder doorverwijzing?

Dank alvast!

Antwoord

Beste N.,

Voor behandeling door een psychiater is altijd een doorverwijzing nodig. Overigens heeft behandelen alleen zin als je man dat zelf wil, en ook medicatie zal hij toch zelf moeten innemen.

Tijdens een depressie is dat soms meer het geval dan tijdens een manie. Alleen als een manie of depressie zo ernstig is dat er gevaar ontstaat, kan een crisisdienst iemand tegen zijn wil opnemen in een kliniek.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook