Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is er zonder doorverwijzing behandeling mogelijk voor mijn man?

Vraag

Mijn man heeft al jaren last van depressies en manieën. Afgelopen voorjaar was hij extreem manisch, nu begint hij depressief te worden. Dit lijkt ieder jaar heftiger te worden. Het is inmiddels zo heftig dat de kinderen bang zijn.

Ik ben bij de huisarts geweest, maar zolang mijn man niet zelf komt kan niemand iets voor hem betekenen.

Kan ik zonder doorverwijzing een behandeling of medicatie krijgen, zodat hij niet in een zware depressie terecht komt? Is er een behandeling mogelijk zonder doorverwijzing?

Dank alvast!

Antwoord

Beste N.,

Voor behandeling door een psychiater is altijd een doorverwijzing nodig. Overigens heeft behandelen alleen zin als je man dat zelf wil, en ook medicatie zal hij toch zelf moeten innemen.

Tijdens een depressie is dat soms meer het geval dan tijdens een manie. Alleen als een manie of depressie zo ernstig is dat er gevaar ontstaat, kan een crisisdienst iemand tegen zijn wil opnemen in een kliniek.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 oktober 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook