Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is er een alternatief voor gedwongen opname van mijn zoon met schizofrenie?

Vraag

Mijn zoon heeft de diagnose paranoïde schizofrenie en hij is verslaafd aan crystal meth.

Er hangt hem momenteel een dwangopname boven het hoofd. Hij is een notoire zorgmijder en heeft negatieve ervaringen met de GGZ. Hij heeft zich zeer positief over u en uw methode uitgelaten.

Waar kan hij terecht en hoe moet hij dat aanpakken?

Hoe kan ik (zijn moeder) daar een rol in spelen?

Alvast dank voor uw advies.

Antwoord

Hey M.,

De praktijk is dat je regionaal afhankelijk bent van de lokale GGZ, die in de regel een monopolie heeft op de zorg in de regio.

Als de zaken al zover zijn gekomen als ze zijn gekomen kan het heel moeilijk zijn om het tij te keren.

Wat echt kan helpen in dit stadium is geven en nemen, en onderhandelen op een manier dat je laat zien dat je een betrouwbare partner bent en dat je in staat bent tot een zekere mate van verandering.

Je laten bijstaan daarin door iemand die kan helpen onderhandelen kan enorm helpen – kan een patiëntenvertrouwenspersoon (pvp) zijn of een advocaat met ervaring in deze zaken…. maar kan ook een vriend zijn of een familielid.

Weet niet of hij hiervoor open staat, maar soms is serieus onderhandelen met bereidheid tot geven en nemen de beste strategie….

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Jim van Os op 28 september 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid
schizofrenie
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook