Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Vaderlijke zorg, hoe zet ik die in?

Vraag

Mijn dochter van 21 is psychosegevoelig en zit in een verkeerde relatie, heeft twee keer een zelfmoordpoging gedaan en haar ouders leven apart.

Heb zelf een bipolaire stoornis maar kan hier goed mee omgaan.

Ik hoop dat mijn dochter haar relatie beëindigt, dan krijgt ze wat meer rust en kan een nieuw leven beginnen onder het motto: ‘beter geen vriend dan een slechte.’

Antwoord

Uw schrijven komt over als vaderlijke zorg op afstand. U denkt te zien wat uw dochter nodig heeft (of anders gezegd: niet kan gebruiken) en u wilt hierin sturing geven. Dat is erg begrijpelijk in een situatie met veel zorgen.

Los van alle psychische kwetsbaarheid is mijn advies hierin: Uw dochter stuurt zelf haar leven, heeft eigen motto's en wellicht zijn deze motto's anders dan de uwe.

Het is fijn dat u betrokken bent en dat is het enige wat u hoeft te doen. Toon uw betrokkenheid door er te zijn met en voor uw dochter én geef haar de ruimte om zelf haar leven in te richten. Vraag haar wat ze van u nodig heeft. Bijvoorbeeld, wat u kan doen om haar wat meer rust te bieden. Geef aan dat u zorgen heeft en geef ook terug dat ze hierin zelf verantwoordelijk in dient te worden. En dat u voor haar klaar staat wanneer nodig. Op deze wijze staat u naast en achter uw dochter en dat is in ieder geval voor haar een fijnere positie dan als u tegenover haar staat met een te sturende intentie.

U kunt niet voorkomen dat uw dochter valt, wel bijdragen dat ze zacht kan landen. Ze zal zelf leren van haar fouten, dat lukt haar niet als u deze wilt voorkomen. En wellicht helpt het uw dochter als u zelf rust heeft met de situatie zoals deze is, hoe pijnlijk ook en kwetsbaar deze is. Wanneer ze ervaart dat u rust en houvast kan bieden, zal ze daar gebruik van maken, zodra ze daar aan toe is. Aan u is er de opdracht om aan te geven dat ze onvoorwaardelijk bij u welkom is.

Tot slot, focus op iets moois en ondertussen het moeilijke aangaan is ook een tip: neem haar mee een dagje uit, heb plezier samen en stel dat als belangrijkste doel. Wellicht ontstaat er ergens ruimte om ook het lastige te delen samen.

Bedankt voor uw vraag, hopelijk heeft u hier iets aan. Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 11 september 2018

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel
Naasten

Lees ook