Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wanneer stoppen met valproïnezuur bij kinderwens?

Vraag

Beste Ralph,

Valproïnezuur is een contra-indicatie tijdens een zwangerschap en conceptie. Maar hoelang kan je het beste minimaal als vrouw gestopt zijn met valproïnezuur voor een eventuele bevruchting?

Dank u wel.

Antwoord

Beste A.,

Dat is altijd lastig, want je weet natuurlijk niet hoelang het duurt voordat je zwanger bent als je stopt met anticonceptie en actief zwanger probeert te worden.

Het advies is om als je van plan bent zwanger te worden, te stoppen met valproïnezuur. Dat moet je ruim (tenminste een maand, maar liefst nog langer) van te voren doen. Overweeg dan wel een andere preventieve behandeling. Overleg dat met je psychiater en vraag verwijzing naar een ‘POP-poli‘, waar een psychiater, een gynaecoloog en een kinderarts samen advies kunnen geven over wat verstandig is.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

kinderwens
Medicatie
ouderschap

Lees ook