Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Van lexapro naar venlafaxine

Vraag

Ik ben drie weken geleden veranderd van 20 mg lexapro naar 75 mg venlafaxine. Ik voelde me niet lekker met lexapro. In 1 keer omgezet en na 1 week verhoogd naar 150 mg Venlafaxine. Tevens twee weken geleden seroquel 250 verminderd naar 200mg. Nu ben ik onrustig en trillerig. De angst waarvoor ik dit slik lijkt nu wat af te nemen na een toename. Is dit normaal en duurt het weer 6 weken voordat de venlafaxine gaat werken?

Antwoord

Beste Piet,

antidepressiva (die hebben overigens een veel bredere werking dan alleen tegen depressie) werken inderdaad pas na ongeveer 4 tot 6 weken. Stoppen en starten van een antidepressivum, en het overgaan van het ene antidepressivum naar een ander middel kan inderdaad gepaard gaan met bijwerkingen. Bij jou worden drie veranderingen in korte tijd doorgevoerd, dus dat je daar tijdelijk wat last van hebt is niet zo vreemd. Wacht even af tot er een stabiel evenwicht is ontstaan voordat je het effect van de venlafaxine kunt beoordelen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 61
Beantwoord door: Ralph Kupka op 14 november 2018

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook