Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Kun je in een keer overstappen van lorazepam op diazepam?

Vraag

Kun je in een keer, van de ene op de andere dag, overstappen van lorazepam op diazepam?

Ik wil op deze manier langzaam afbouwen. Lorazepam afbouwen lukt me namelijk niet.

Antwoord

Beste P.,

In een keer overstappen van lorazepam op diazepam kan heel gemakkelijk voor problemen zorgen. Dat komt doordat lorazepam na inname jouw lichaam veel sneller weer verlaat dan diazepam. Als je met lorazepam wilt gaan stoppen dan kun je dat daarom beter doen door te proberen de lorazepam in hele kleine stapjes af te bouwen. Als je de dosis in hele kleine stapjes kunt verlagen, dan kun je je lichaam tijd geven om na ieder stapje te wennen aan de steeds lagere dosis.

Het is makkelijk te begrijpen waarom dat goed werkt. Door een dosisverandering van 0.1 mg zal jouw lichaam minder snel ontregeld raken dan door een dosisverandering van bijvoorbeeld 1 mg of 5 mg. Als jouw lichaam voor ieder stapje voldoende tijd krijgt, dan zul je tijdens het afbouwen veel minder snel of misschien zelfs wel helemaal geen klachten krijgen door onttrekking. En kun je de kans voor jezelf zo groot mogelijk maken om je lorazepam met succes helemaal af te bouwen.

Wat je zelf inmiddels hebt gemerkt is dat het jou met de medicatie die de apotheker jou kan leveren niet goed lukt om op deze manier af te bouwen. Met behulp van afbouwmedicatie die er inmiddels is (taperingstrips, stabilisatiestrips) gaat dat veel beter. Als je die afbouwmedicatie kunt gebruiken dan kan je behandelaar je bij het afbouwen ook goed helpen. Beter dan wanneer je nu eerst gaat proberen om over te stappen op diazepam. Hoe dat kan kun je nalezen in de algemene uitleg over verantwoord afbouwen die je onder dit antwoord vindt. Je kunt dit antwoord, als je dat wilt, uiteraard aan je behandelaar laten lezen.

Ik hoop dat je met dit antwoord geholpen bent, en dat de informatie je zal helpen om je lorazepam goed af te bouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter


ALGEMENE UITLEG OVER VERANTWOORD AFBOUWEN IN DE PRAKTIJK
Als je medicatie gebruikt raakt je lichaam daaraan gewend. Over wat er dan in je lichaam allemaal kan gebeuren is best veel bekend maar nog lang niet genoeg om te kunnen voorspellen of en wanneer en hoe snel iemand onttrekkingsklachten zal krijgen, hoelang die dan zullen duren en hoe erg die dan zullen zijn.

Omdat je niet van tevoren precies kunt weten of de snelheid waarmee je gaat afbouwen voor jou goed is, moet je tijdens het afbouwen proberen om iedere dag bij te houden hoe goed dat voor jou gaat. Zolang het goed gaat kun je verder gaan met afbouwen volgens het schema dat was gekozen. Als je merkt dat je tijdens het afbouwen (onttrekkings)klachten begint te krijgen, dan is dat een teken dat het afbouwen voor jou te snel begint te gaan.

Wat je dan NIET moet doen is zomaar verder gaan met het verlagen van de dosis, omdat onttrekkingsklachten dan nog erger zullen worden. En dat wil je niet. Wat je WEL moet doen is contact opnemen met je behandelaar en bespreken of je bijvoorbeeld een tijdje op dezelfde dosis gaat blijven. We noemen dat stabiliseren. Stabiliseren doe je om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de dosis waarop je zat toen je klachten begon te krijgen. Onttrekkingsverschijnselen zullen hierdoor verminderen en hopelijk weer helemaal verdwijnen. Dat kan heel snel gaan. Als dat gebeurd is, dan kun je daarna als je je weer goed en sterk genoeg voelt verder gaan met afbouwen. Alleen moet je dat dan langzamer doen dan je eerder deed.

Als je op deze manier met je behandelaar goed kunt samenwerken dan heb je de minste kans op problemen en de grootste kans dat het afbouwen zal lukken. Als je daarvoor meer tijd nodig hebt, dan moet je die tijd ook nemen.

De beste manier om geleidelijk en verantwoord af te bouwen zoals hierboven bedoeld is, is om de dosis in een aantal kleine stapjes te verlagen waarbij ervoor gezorgd wordt dat die stapjes naar het einde toe steeds kleiner worden. In technische termen noemen we dat hyperbolisch afbouwen. Je kunt dit vergelijken met de manier waarop een kind van een glijbaan afgaat. In het begin gaat dat sneller maar door de curve van de glijbaan gaat dat naar het einde toe steeds langzamer. Dat zorgt ervoor dat het kind, ook al gaat dat in het begin heel snel, aan het eind toch zonder schok en heel gelukkig tot stilstand kan komen. Bij afbouwen probeer je hetzelfde te bereiken. Waarbij je jezelf kunt helpen door tijdens het afbouwen goed op te letten hoe dat voor jou gaat zodat het afbouwschema op tijd kan worden aangepast als je merkt dat het voor jou te snel begint te gaan (dat wil zeggen als je door het afbouwen klachten krijgt).

Bij afbouwmedicatie zit altijd een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat is niet moeilijk en het kost je niet veel tijd. Als je dat iedere dag doet dan kun je veel beter zien hoe het afbouwen voor jou gaat, en als je het ingevulde formulier aan je behandelaar laat zien dan kan hij of zij dat ook zien. Dat helpt jullie om samen goede beslissingen over jouw afbouw te nemen.

PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA
Ook kunnen behandelaars bij de apotheker een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt. Hoe dit moet, wordt uitgelegd op blz. 3 van het recept/bestelformulier voor taperingstrips.

Minister Kuipers van VWS heeft gevraagd om het bij NZa te melden als het niet vergoeden van afbouwmedicatie ervoor zorgt dat niet verantwoord kan worden afgebouwd.

Beantwoord door: Peter Groot op 7 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
benzodiazepinen
Medicatie

Lees ook