Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is gebruik van venlafaxine en haloperidol schadelijk tijdens zwangerschap?

Vraag

Mag je met venlafaxine en haloperidol zwanger worden, of is dat een risico voor de baby?

Antwoord

Hey N.,

Als je medicijnen zoals venlafaxine (serotonine-noradrenalineheropnameremmers) en haloperidol (antipsychoticum) gebruikt, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen of je zwanger wilt worden. Beide medicijnen kunnen potentieel risico’s met zich meebrengen voor de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap.

Venlafaxine wordt over het algemeen met voorzichtigheid gebruikt tijdens de zwangerschap, vooral in het eerste trimester, vanwege het potentiële risico op aangeboren afwijkingen, hoewel het bewijs hiervoor niet eenduidig is. Er is ook een risico op ontwenningsverschijnselen bij de pasgeborene na blootstelling in het derde trimester.

Haloperidol wordt eveneens met voorzichtigheid gebruikt tijdens de zwangerschap. Het kan in sommige gevallen worden voorgeschreven als de voordelen opwegen tegen de risico’s, maar er is een potentieel risico op bijwerkingen bij de baby, zoals ontwenningsverschijnselen of het ontwikkelen van bewegingsstoornissen.

Als je overweegt om zwanger te worden terwijl je deze medicijnen gebruikt, is het nodig om dit grondig te bespreken met je behandelend arts of psychiater – of op een speciale POP-poli. Daar kan men je adviseren over de mogelijke risico’s en voordelen, en eventueel een alternatieve behandelingsstrategie voorstellen die veiliger is tijdens de zwangerschap. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de medicatie aan te passen of geleidelijk te stoppen voordat je probeert zwanger te worden.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 5 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
zwangerschap

Lees ook