Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan er tegen venlafaxine resistentie optreden?

Vraag

Ik gebruik inmiddels al ruim twintig jaar antidepressiva. Afgelopen jaren gebruik ik venlafaxine.

Ik las over een ander middel dat daartegen resistentie kan optreden. Geldt dit ook voor venlafaxine, of voor antidepressiva in het algemeen?

Antwoord

Hey M.!

Over de mogelijkheid van resistentie tegen antidepressiva, zoals venlafaxine, is het belangrijk om te weten dat na langdurig gebruik van antidepressiva, zoals jij al twintig jaar doet, je lichaam inderdaad kan wennen aan de medicatie. Dat is echter niet echt ‘resistentie’, dit fenomeen wordt soms ’tolerantie’ genoemd, waarbij het effect van het medicijn kan afnemen na verloop van tijd. Dit is niet ongewoon en kan gebeuren bij verschillende typen medicatie, niet alleen antidepressiva. Het is goed dat je hier bewust van bent, omdat dit je kan helpen om samen met je behandelaar je medicatiebeleid te evalueren.

In de context van een kritisch perspectief wordt vaak benadrukt dat medicatie soms te snel wordt gezien als de enige oplossing. Daarnaast is er het risico op polyfarmacie, waarbij meerdere medicijnen tegelijkertijd worden gebruikt, wat ongewenste interacties en bijwerkingen kan veroorzaken. Het is belangrijk om alert te blijven op deze aspecten en waar mogelijk te zoeken naar de minimale effectieve dosis of geleidelijke afbouw via bijvoorbeeld taperingstrips als je overweegt te minderen of te stoppen​​.

Bovendien, het herstelmodel in de psychiatrie moedigt aan om niet alleen te vertrouwen op medicatie, maar ook andere vormen van herstel te verkennen. Technieken zoals mindfulness, lichaamsgerichte psychotherapie, en exposure kunnen waardevolle onderdelen zijn van een meer holistische benadering van herstel. Deze methoden helpen bij het ontwikkelen van veerkracht en het vinden van betekenis in persoonlijke ervaringen, wat cruciaal kan zijn voor langdurig herstel.

Het is ook verstandig om te overwegen dat het placebo-effect een aanzienlijke rol kan spelen bij de effectiviteit van medicijnen. Dit betekent dat het verbeteren van je gevoel soms meer te maken kan hebben met je verwachtingen van de behandeling dan met de chemische werking van de medicijnen zelf. Dit kun je beschouwen als een bron van weerbaarheid in jezelf, die je wellicht ook bewuster kan leren aanspreken.

Als je meer specifieke vragen hebt over het afbouwen van venlafaxine of andere manieren om met je medicatie om te gaan, zou het verstandig zijn om dit ook te bespreken met je behandelaar sowieso.

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 19 april 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
venlafaxine

Lees ook