Main content

Vraag

Goedendag,

Ik heb last van een angststoornis en paniekaanvallen.

Dit was met venlafaxine heel goed onder controle, tot ik na een heel moeilijk jaar weer een terugval kreeg. Ik ben inmiddels 60 dagen aan het opbouwen naar 150 mg. In de tussentijd heb ik iets heftigs meegemaakt en heb ik weer veel last van angst en paniekaanvallen.

Gaat de opbouw nog wel wat doen? Duurt het misschien langer?

Af en toe ervaar ik wel wat rust, maar de onrust overheerst nog steeds.

Bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste B.,

Heel veel mensen maken de denkfout dat als ze angst hebben en ze nemen een middel als venlafaxine, en ze gaan zich vervolgens beter voelen, dat het dan door de venlafxine komt dat ze zich beter voelen.

Hoewel dit misschien logisch klinkt, is dat niet zo! Want de meeste mensen met angst die zich beter gaan voelen als ze venlafaxine nemen, worden beter door hun eigen kracht en weerbaarheid en niet door de venlafaxine.

Dus je moet niet te snel denken dat de venlafaxine je beter zal gaan maken omdat angst chemisch te behandelen is. Misschien moet je proberen erachter te komen hoe je je eigen weerbaarheid, hoop en motivatie voor verandering kunt aanspreken om te leren de angst langzaam in het gezicht te zien.

Want beter worden van angst is vaak een proces van langzaam de angst in het gezicht te leren zien, de angst minder of niet de baas te laten zijn, ruimte maken in je geest voor positieve dingen.

Iets heftigs meemaken kan dat proces van je tot de angst leren verhouden verstoren. Wat kan helpen is dat onderzoeken met een vriend met goede psychische instincten, een ervaringsdeskundige of een hulpverlener.

Hope this helps, en dat ik je niet teleurgesteld heb in je verwachting dat de medicatie effect gaat hebben - het kan zeker soms effect hebben, maar uiteindelijk komt de echte verandering vanuit jezelf.

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2022
  • Deel deze pagina: