Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zal de opbouw van venlafaxine zorgen voor vermindering van angst?

Vraag

Goedendag,

Ik heb last van een angststoornis en paniekaanvallen.

Dit was met venlafaxine heel goed onder controle, tot ik na een heel moeilijk jaar weer een terugval kreeg. Ik ben inmiddels 60 dagen aan het opbouwen naar 150 mg. In de tussentijd heb ik iets heftigs meegemaakt en heb ik weer veel last van angst en paniekaanvallen.

Gaat de opbouw nog wel wat doen? Duurt het misschien langer?

Af en toe ervaar ik wel wat rust, maar de onrust overheerst nog steeds.

Bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste B.,

Heel veel mensen maken de denkfout dat als ze angst hebben en ze nemen een middel als venlafaxine, en ze gaan zich vervolgens beter voelen, dat het dan door de venlafxine komt dat ze zich beter voelen.

Hoewel dit misschien logisch klinkt, is dat niet zo! Want de meeste mensen met angst die zich beter gaan voelen als ze venlafaxine nemen, worden beter door hun eigen kracht en weerbaarheid en niet door de venlafaxine.

Dus je moet niet te snel denken dat de venlafaxine je beter zal gaan maken omdat angst chemisch te behandelen is. Misschien moet je proberen erachter te komen hoe je je eigen weerbaarheid, hoop en motivatie voor verandering kunt aanspreken om te leren de angst langzaam in het gezicht te zien.

Want beter worden van angst is vaak een proces van langzaam de angst in het gezicht te leren zien, de angst minder of niet de baas te laten zijn, ruimte maken in je geest voor positieve dingen.

Iets heftigs meemaken kan dat proces van je tot de angst leren verhouden verstoren. Wat kan helpen is dat onderzoeken met een vriend met goede psychische instincten, een ervaringsdeskundige of een hulpverlener.

Hope this helps, en dat ik je niet teleurgesteld heb in je verwachting dat de medicatie effect gaat hebben – het kan zeker soms effect hebben, maar uiteindelijk komt de echte verandering vanuit jezelf.

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 27 mei 2022

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Medicatie
venlafaxine

Lees ook