Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Moet ik mijn verliefdheid bespreekbaar maken?

Vraag

Beste Tom,

Ik zit met het probleem dat ik denk dat ik verliefd ben op mijn hulpverlener. Ze heeft me zo goed geholpen, en nog steeds, en we komen goed overeen.

Moet ik dit vertellen in het team of is het beter om er niks mee te doen? Ik heb niemand anders om erover te praten. Misschien beter mijn psycholoog aanspreken?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste X.,

Fijn dat je je zo goed bij haar voelt.

Je spreekt over verliefdheid, en dat gaat nog een stap verder. Het lastige met verliefdheid op een hulpverlener is, dat het zo moeilijk is om onderscheid te maken tussen enerzijds ‘ware liefde’ en anderzijds dat dit gevoel past bij jouw herstelfase.

Een voorbeeld van dat laatste: zo zou het mogelijk kunnen zijn dat jij je steeds meer bent gaan realiseren dat je in je leven aandacht/liefde tekortgekomen bent, en dat er nu wel iemand is die jou als persoon echt ziet. En pats-boem: dan word je verliefd. Dan kun je je afvragen of dat wellicht meer zegt over jouw nare ervaringen van vroeger.

Daarnaast is het genoemde onderscheid lastig omdat er ook veel mengvormen zijn tussen ware liefde en behorend bij jouw herstelfase.
Welnu, dit onderscheid is dus haast niet te maken door jezelf. Er nuchter met iemand over spreken kan dan vaak helpen, bijvoorbeeld met een psycholoog.

Vaak kun je door zulke intense gevoelens wel veel over jezelf leren.

Ik weet niet of je wat hebt aan mijn gedachten hierover?

Veel sterkte.

Groeten,

Tom

Beantwoord door: Tom van Wel op 3 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

overige onderwerpen

Lees ook