Main content

Vraag

Ik vermoed dat mijn partner psychotisch is. Ze is bang dat we worden afgeluisterd. Ze is bang om te worden vermoord. Ze denkt dat ik gehypnotiseerd ben, ze stuurt mails naar mijn familie om ze te waarschuwen. De televisie staat op zolder omdat ze denkt dat er een camera en microfoon in zit. Plus een hele reeks andere ideeën die volgens mij niet op de realiteit berusten.

Ik kan wel met haar praten maar ik kan haar niet overtuigen. Ze vertrouwt niemand, vooral niet mensen uit de medische wereld. Toch wil ik proberen om met haar naar een therapeut te gaan.

Wat kan ik doen? Hoe pak ik dit aan?

Antwoord

Beste H.,

Wat naar voor jou en je vrouw, deze situatie.

Goed te horen dat je wel met haar kunt praten. Haar overtuigen is erg lastig inderdaad omdat ze niemand vertrouwt.

Blijf vooral open met haar praten en luisteren. Voor haar is deze situatie ook eng en hopelijk kun je in gesprek een ingang vinden om hulp te zoeken voor haar angsten. Noem vooral niet naar haar toe dat je denkt dat ze ziek is of psychotisch, voor haar is dat niet waar want wat zij denkt is haar werkelijkheid en dus ook waarheid.

Hopelijk vind je in het gesprek een aanknopingspunt om toch hulp in te schakelen voor haar, waardoor zij zich minder angstig kan voelen (zo kun je dat noemen naar haar als reden om hulp in te schakelen).

Ik hoop voor je dat dit snel lukt.

Heel veel sterkte gewenst voor jullie beiden.

Groeten,

Femke

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 58
Beantwoord door: Femke op 10 juni 2020
  • Deel deze pagina: