Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kan vermoeidheid komen door het gebruik van lithium?

Vraag

Best Ralph,

Ik slik ongeveer vijf jaar lithium en voel me de laatste tijd heel vaak moe.

Kan vermoeidheid en lusteloosheid komen door het gebruik van lithium? En heeft het dan zin om de dosis te verlagen?

Bestaat er een soort onderhoudsdosis voor lithium?

Bedankt voor uw antwoord.

Antwoord

Beste R.,

Vermoeidheid (vooral een lichamelijk verschijnsel) en lusteloosheid (vooral een mentaal verschijnsel) zijn hele algemene klachten die dus vele oorzaken kunnen hebben.

Het eerste waar je aan denkt bij iemand met een kwetsbaarheid voor een stemmingsstoornis is: is er misschien sprake van een lichte vorm van depressie? Als je nergens plezier aan beleeft kan dat wel die kant op wijzen. Natuurlijk kan vermoeidheid ook een bijwerking zijn van een medicijn. Dat geldt in wat mindere mate voor lusteloosheid, waarbij wel de vraag is wat daar precies mee wordt bedoeld. Ik blijf dus wel wat in algemeenheden antwoorden, want persoonlijke context is essentieel hierbij.

Als het vermoeden bestaat dat de vermoeidheid samenhangt met lithium, dan zoek je eerst naar een verband in de tijd: is de klacht begonnen nadat het medicijn werd gestart? Of was het er al voor dat middel? Zijn er andere verklaringen denkbaar? Vervolgens kun je in overleg met je behandelaar proberen om voorzichtig de dosis wat te verlagen, dat kan soms veel uitmaken.

Voor lithium houden we in het algemeen een onderhoudsdosis aan waarbij de bloedspiegel, gemeten (ongeveer) 12 uur na de laatste inname, tenminste 0.6 mmol/l bedraagt, en in sommige gevallen kan zelfs 0.4 mmol/l voldoende blijken te zijn. Kwestie van zorgvuldig uitproberen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 13 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Lithium
Medicatie

Lees ook