Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat is het verschil tussen psychose en een manische psychose?

Vraag

Geachte heer Kupka,

Een tijdje geleden heb ik u ook een vraag gesteld. Heb hier nog 2 vragen als dat mag.

Ook heb ik nog een andere vraag.

Bij mijn man is 2 jaar geleden een bipolaire stoornis vastgesteld. Na een manische psychose. Voor de psychose was hij vaak erg depressief dit begon in 2014. Na de depressie werd hij euforisch dit duurde dan vaak een week. In die tijd slike hij alleen clomipramine. Na het staken van de clomipramine, omdat ze dachten dat deze niet meer werkte, kwam hij in een manische psychose.

Nu is bij hem autisme vastgesteld, de behandelaars zeggen dat zijn (bipolaire klachten ) te verklaren zijn vanuit het autisme en niet vanuit de bipolaire stoornis.

  • Wat bedoelen ze hiermee? Twijfelen ze daarom aan de diagnose Bipolaire stoornis? Voor 2014 heeft hij nooit deze klachten vertoond. De Bipolaire stoornis zit ook in zijn familie.

Antwoord

Dat zijn goede vragen. ‘Psychose‘ is een verzamelbegrip voor psychische toestanden waarbij het contact met de realiteit deels verloren gaat. Er zijn allerlei soorten psychosen, soms acuut (denk maar aan een ‘bad trip’ bij drugsgebruik), soms chronisch (bijvoorbeeld de vorm die soms schizofrenie wordt genoemd).

Een ernstige manie is ook een vorm van acute psychose, omdat daarbij de realiteit tijdelijk uit het oog wordt verloren. Er zijn ook psychotische depressies.
Als iemand een manische episode heeft doorgemaakt (dus alle bekende typische kenmerken heeft gehad, zoals een aanhoudende extreem euforische of prikkelbare stemming en een niet te remmen overmatige activiteit, kortom: ontremming), dan noemen we dat een bipolaire stemmingsstoornis.

Dat geldt zeker als er ook depressies zijn geweest, ervoor of erna, en als het in de familie zit. Als eenmaal de diagnose bipolaire stoornis op goede gronden is gesteld, dan blijft die bestaan, ook als de klachten weer tot rust gekomen zijn, omdat er bij deze aandoening altijd een risico van terugval is.

Autisme heeft andere kenmerken, maar mensen kunnen natuurlijk ook beide soorten problematiek hebben, en dat beïnvloedt elkaar. Misschien dat de behandelaars dat bedoelen. Maar autisme heeft iemand al zijn hele leven, terwijl een stemmingsstoornis pas later manifest wordt.

Dus overleg nog maar eens met de behandelaars van je man, en vraag wat ze nu precies bedoelen, en nog belangrijker: waar de behandeling op gericht is.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Heb je ook een vraag voor een eSpreekuur expert? Stel je vraag -gratis en anoniem- via deze link.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 39
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
manisch
psychose
Psychosegevoeligheid

Lees ook