Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het verstandig om met aripiprazol te starten?

Vraag

Mijn zoon (18 jaar) heeft geen last van stemmen of hallucinaties tot nu toe, maar wel extreem last van gedachten als hij buiten loopt dat iedereen naar hem kijkt en iets over hem denkt. Hij kan moeilijk connectie maken met anderen en daarom is hij eenzaam en heel onzeker. Hij heeft nooit een vriendin gehad en ondanks dat hij geen homoseksuele gevoelens heeft, heeft hij wel de angst dat anderen dat van hem denken.

Sinds kort is hij in behandeling bij een VIP-team waar ze meteen begonnen over medicatie. Nu willen ze hem laten starten met 5 mg aripiprazol maar we zijn heel huiverig hiervoor. Maar hij lijdt nu ook veel onder deze omstandigheden.

Heeft u advies wat we het beste kunnen doen?

Antwoord

Beste A.,

Het lijkt me dat psychotherapie sowieso goed zou zijn (en zal VIP denk ik ook wel doen).

Aripiprazol 5 mg is een lage dosis, en ik denk dat het een goed experiment zou zijn om te proberen om te kijken of het wat doet.

Dit is altijd goed om te proberen – het bezwaar van medicatie is niet zozeer voor dit soort situaties, maar meer dat er soms jaren en jaren onnodig mee door wordt gegaan….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 15 december 2022

Gerelateerd

Meer over

Aripiprazol
Behandeling
Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook