Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kom ik definitief af van vervelende opdringende gedachten?

Vraag

Ik heb vaak last van vervelende gedachten/intrusies. Soms heb ik er weken geen last van, en dan opeens komen de gedachten weer.

Hoe kom ik definitief van deze vervelende gedachten af?

Antwoord

Beste S.,

Psychisch lijden heeft altijd een belangrijke component, en dat is: hoe verhoud je je tot je eigen gedachten en gevoelens.

We geven onze gedachten (of intrusies) vaak veel macht, waardoor ze dwingend en pijnlijk worden, en schijnbaar onoverwinnelijk. We gaan ze beleven als ‘extern’ en iets dat ‘weg moet’.

De weg naar verbetering is om je anders te gaan verhouden tot je eigen mentale intrusies. Vaak betekent dat een vorm van onderzoek doen ernaar, ze proberen met verwondering te bekijken, een beetje afstand ervan proberen te nemen, ermee onderhandelen, ze proberen een plek te geven, en ze niet alleen als een machtige en dwingende vijand te beschouwen.

Dit soort technieken heet ‘Acceptance and Commitment‘.

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 5 mei 2021

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
Intrusies

Lees ook