Main content

Vraag

Ik heb vaak last van vervelende gedachten/intrusies. Soms heb ik er weken geen last van, en dan opeens komen de gedachten weer.

Hoe kom ik definitief van deze vervelende gedachten af?

Antwoord

Beste S.,

Psychisch lijden heeft altijd een belangrijke component, en dat is: hoe verhoud je je tot je eigen gedachten en gevoelens.

We geven onze gedachten (of intrusies) vaak veel macht, waardoor ze dwingend en pijnlijk worden, en schijnbaar onoverwinnelijk. We gaan ze beleven als 'extern' en iets dat 'weg moet'.

De weg naar verbetering is om je anders te gaan verhouden tot je eigen mentale intrusies. Vaak betekent dat een vorm van onderzoek doen ernaar, ze proberen met verwondering te bekijken, een beetje afstand ervan proberen te nemen, ermee onderhandelen, ze proberen een plek te geven, en ze niet alleen als een machtige en dwingende vijand te beschouwen.

Dit soort technieken heet 'Acceptance and Commitment'.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 5 mei 2021
  • Deel deze pagina: