Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Is de ‘vijlmethode’ bij afbouw onnauwkeurig?

Vraag

Ik neem nu 0.96 mg diazepam verdeeld over twee doses. Ik vijl de tabletten af en heb een goede weegschaal. Nu hoor ik dat er bij deze methode grote schommelingen zijn.

Klopt dat en is dan de enige optie dure taperingstrips?

Antwoord

Beste I.,

Afbouwen van diazepam kan heel lastig zijn en moet voor sommige mensen heel geleidelijk gaan. Dat kan op een heel goede manier met behulp van taperingstrips waarmee je de dosis in heel kleine stapjes heel geleidelijk kunt verlagen. Door die stapjes heel klein te maken kun je je lichaam de tijd geven om na ieder stapje aan de steeds lagere dosis te wennen. Als dat lukt en als je lichaam daarvoor tijd genoeg krijgt, dan voorkom je op die manier klachten die anders heel gemakkelijk kunnen optreden.

Als jouw behandelaar vindt dat taperingstrips voor diazepam nodig zijn, met een duur woord noemen we dat ‘geïndiceerd’, en dat duidelijk aan je zorgverzekeraar laat weten (wat kan door middel van een begeleidende brief) dan zou je zorgverzekeraar de taperingstrips die jij nodig hebt voor jou moeten betalen. Omdat je anders niet zonder problemen kunt afbouwen.

Als je zorgverzekeraar dat dan toch niet wil doen, dan kun je daartegen bezwaar maken. Op de website van de Vereniging Afbouwmedicatie vind je informatie over hoe je dat dan kunt doen. Maar hopelijk zal dat helemaal niet nodig zijn als je behandelaar voor jou ter ondersteuning een duidelijke brief wil schrijven. Er is inmiddels jurisprudentie die zegt dat je zorgverzekeraar in dat geval voor jou de afbouwmedicatie moet vergoeden. Wat ook verstandig is omdat het ook voor de zorgverzekeraar uiteindelijk veel duurder is als het jou niet lukt om op een goede manier met je diazepam te stoppen en als je daardoor problemen krijgt.

Hoe je met behulp van afbouwmedicatie in goed overleg op een verantwoorde wijze met je diazepam kunt stoppen kun je ten slotte rustig nalezen in de algemene uitleg over afbouwen onder dit antwoord. Dit antwoord en die uitleg kun je uiteraard aan je behandelaar laten lezen.

Ik hoop dat dit antwoord duidelijk is en dat het je zal helpen om op een goede manier en hopelijk zonder problemen met je diazepam te stoppen. Door tabletten af te vijlen, wat je nu probeert te doen, gaat dat je vrijwel zeker niet lukken.

Met vriendelijke groet,

Peter


ALGEMENE UITLEG OVER VERANTWOORD AFBOUWEN IN DE PRAKTIJK
Als je medicatie gebruikt raakt je lichaam daaraan gewend. Over wat er dan in je lichaam allemaal kan gebeuren is best veel bekend maar nog lang niet genoeg om te kunnen voorspellen of en wanneer en hoe snel iemand onttrekkingsklachten zal krijgen, hoelang die dan zullen duren en hoe erg die dan zullen zijn.

Omdat je niet van tevoren precies kunt weten of de snelheid waarmee je gaat afbouwen voor jou goed is, moet je tijdens het afbouwen proberen om iedere dag bij te houden hoe goed dat voor jou gaat. Zolang het goed gaat kun je verder gaan met afbouwen volgens het schema dat was gekozen. Als je merkt dat je tijdens het afbouwen (onttrekkings)klachten begint te krijgen, dan is dat een teken dat het afbouwen voor jou te snel begint te gaan.

Wat je dan NIET moet doen is zomaar verder gaan met het verlagen van de dosis, omdat onttrekkingsklachten dan nog erger zullen worden. En dat wil je niet. Wat je WEL moet doen is contact opnemen met je behandelaar en bespreken of je bijvoorbeeld een tijdje op dezelfde dosis gaat blijven. We noemen dat stabiliseren. Stabiliseren doe je om je lichaam de tijd te geven om te wennen aan de dosis waarop je zat toen je klachten begon te krijgen. Onttrekkingsverschijnselen zullen hierdoor verminderen en hopelijk weer helemaal verdwijnen. Dat kan heel snel gaan. Als dat gebeurd is, dan kun je daarna als je je weer goed en sterk genoeg voelt verder gaan met afbouwen. Alleen moet je dat dan langzamer doen dan je eerder deed.

Als je op deze manier met je behandelaar goed kunt samenwerken dan heb je de minste kans op problemen en de grootste kans dat het afbouwen zal lukken. Als je daarvoor meer tijd nodig hebt, dan moet je die tijd ook nemen.

De beste manier om geleidelijk en verantwoord af te bouwen zoals hierboven bedoeld is, is om de dosis in een aantal kleine stapjes te verlagen waarbij ervoor gezorgd wordt dat die stapjes naar het einde toe steeds kleiner worden. In technische termen noemen we dat hyperbolisch afbouwen. Je kunt dit vergelijken met de manier waarop een kind van een glijbaan afgaat. In het begin gaat dat sneller maar door de curve van de glijbaan gaat dat naar het einde toe steeds langzamer. Dat zorgt ervoor dat het kind, ook al gaat dat in het begin heel snel, aan het eind toch zonder schok en heel gelukkig tot stilstand kan komen. Bij afbouwen probeer je hetzelfde te bereiken. Waarbij je jezelf kunt helpen door tijdens het afbouwen goed op te letten hoe dat voor jou gaat zodat het afbouwschema op tijd kan worden aangepast als je merkt dat het voor jou te snel begint te gaan (dat wil zeggen als je door het afbouwen klachten krijgt).

Bij afbouwmedicatie zit altijd een zelfmonitoringformulier dat je één keer per dag moet invullen. Dat is niet moeilijk en het kost je niet veel tijd. Als je dat iedere dag doet dan kun je veel beter zien hoe het afbouwen voor jou gaat, en als je het ingevulde formulier aan je behandelaar laat zien dan kan hij of zij dat ook zien. Dat helpt jullie om samen goede beslissingen over jouw afbouw te nemen.

PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA
Ook kunnen behandelaars bij de apotheker een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt. Hoe dit moet, wordt uitgelegd op blz. 3 van het recept/bestelformulier voor taperingstrips.

Minister Kuipers van VWS heeft gevraagd om het bij NZa te melden als het niet vergoeden van afbouwmedicatie ervoor zorgt dat niet verantwoord kan worden afgebouwd.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 65+
Beantwoord door: Peter Groot op 17 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Diazepam
Medicatie

Lees ook