Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Vriend in psychische nood, wat kunnen we doen?

Vraag

Mijn vrienden en ik maken ons zorgen om een vriend van ons. Sinds afgelopen vrijdag merken we dat er wat veranderd is hij begon eerst met rare uitspraken maar dit veranderde al snel in theorieën etc. Nu is het op het punt gekomen dat onze vriend de auto van zijn vader heeft gepakt en naar zijn studenten kamer in Delft is gegaan.

De afgelopen 3 dagen heeft niemand echt wat van hem gehoord en wij vinden het tijd om actie te ondernemen.

Ik zelf heb ooit een drugs psychose gehad en herkende wel wat symptomen van hem en na het goed bestuderen van de site klopten er meer.

Wij zijn nu van plan om zijn ouders te confronteren maar weten eigenlijk niet wat we verder moeten doen.

Opzoeken in Delft? Hij neemt namelijk zijn telefoon niet meer op en reageert nergens op. Alleen af en toe krijgt een van ons een vaag appje over zijn theorie.

Hierbij de vraag wat kunnen wij het beste doen?

Antwoord

Dag H,

Wat fijn zulke betrokkenheid.

Ouders informeren is een goed idee. Dan kan je ook samen overleggen wie wat kan doen in het gedeeld verantwoordelijkheid nemen. Ook kun je afstemmen wie het eerste (en enige) contact heeft met je vriend, dat kan al een hoop onrust voorkomen. Deze contactpersoon is dan de regisseur die alle informatie doorzet naar de overige betrokkenen.

Ideaal is als het netwerk zich sluit en er een contactmoment komt waarin iemand met rust en vertrouwen heel duidelijk kan aangeven aan je vriend: Je hebt zorg nodig, je bent in de war, we moeten wat doen.

Hoe dit eromheen staan eruit komt te zien hangt af van de situatie en zijn bereidheid om mee te werken. Via ouders kan in ieder geval de huisarts worden ingelicht. De huisarts kan contact leggen met de zorginstelling in Delft. https://www.ggz-delfland.nl/nu-hulp-nodig

Verder is het belangrijk dat je open en eerlijk blijft in het contact. Je kan best terugappen met: "Hey we vinden je berichten vaag en we maken ons zorgen, we hebben je ouders op de hoogte gesteld van onze bezorgdheid om jou." Dat zal hij niet leuk vinden, maar je bent eerlijk, je houdt het bij jezelf, je neemt je verantwoordelijkheid en je doet iets met de spanning die je voelt.

Ook kan je hem aanspreken op zijn eigen regie en op zijn gezonde gedrag. Bijvoorbeeld: "We signaleren dat je in de war bent en dat zal je misschien niet met ons eens zijn. Neem alsjeblieft contact op met je ouders of je huisarts." (En dat in je eigen woorden).

Zolang iemand geen gevaar voor zichzelf is of voor zijn omgeving, heeft iemand zelf de verantwoordelijkheid om goed voor zichzelf te zorgen. Als naasten toekijken hoe het mis dreigt te gaan is heel moeilijk. We kunnen niet redden, wel signaleren en zorgen dat er professionele zorg wordt georganiseerd. Helaas gebeurt dit vaak pas als het ernstig is misgelopen.

Daarom aan jullie een groot compliment dat jullie zo snel in actie komen en er voor hem zijn. Sterkte ermee.

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 14 juli 2018

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook