Main content

Vraag

Beste Jim van Os,

Mijn vriend heeft een bipolaire stoornis en jarenlange behandeling gehad. Zijn laatste behandeling was individuele therapie bij een psycholoog en schematherapie (in een groep), daarnaast was er ook een psychiater betrokken.

Hij heeft aangegeven dat hij geen medicatie wil, en dat hij drie maanden wil reizen. Hij heeft mij verteld dat de psychiater en psycholoog hem dan gaan ontslaan. Ik was verbaasd. Hijzelf was ook geschrokken.

Hij is momenteel heel depressief en heeft suïcidale gedachten. Naar mij is hij heel destructief en zijn reisplannen zijn heel vaag. Hij heeft geen geld en geeft ook aan het misschien helemaal niet te durven.

Ik vind niet dat dit een moment is om iemand na jaren te ontslaan. Hij weet het zelf allemaal niet en ziet geen oplossing meer.

Kan of mag hij wel ontslagen worden?

Hoe moeten we hiermee omgaan?

Waar moeten we heen met deze stoornis/diagnose als hij niet teruggenomen wordt? We kunnen niet zomaar bij een coach of therapeut terecht, en ik zie door de enorme grote hoeveelheid niet meer waar dan wel? En dan ook nog wachtlijsten…

Heeft u tips/antwoorden?

Groet,

J.

Antwoord

Hey J.,

Dank voor je vraag!

In antwoord op je vragen:

Ik zou even checken of dit echt zwart-op-wit is gezegd. Klinkt ongewoon, moet ik zeggen.

1. Kan of mag hij wel ontslagen worden?

Nee, je kunt een klacht indienen bij de klachtencommissaris en de geneesheerdirecteur en zeggen dat onder de WGBO dit niet kan, en verder dat (i) zijn reisplannen allesbehalve welomschreven en eigenlijk vrij verward zijn; (ii) hij duidelijk niet wel is en onderliggend suïcidaal en (iii) zij dus een zorgplicht hebben en hem niet zomaar kunnen ontslaan, (iv) dat je niet van een patiënt mag eisen dat hij of zij medicatie neemt en zeker niet mag dreigen met ontslag als iemand geen medicatie wil, zeker niet zonder (v) hem elders in zorg te hebben gebracht.

2. Hoe moeten we hiermee omgaan?

Zie boven, snel klacht indienen.

3. Waar moeten we heen met deze stoornis/diagnose als hij niet teruggenomen wordt? We kunnen niet zomaar bij een coach of therapeut terecht, en ik zie door de enorme grote hoeveelheid niet meer waar dan wel? En dan ook nog wachtlijsten...

Zie boven, snel klacht indienen en checken of dat werkelijk is wat ze hebben gezegd.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 12 november 2021
  • Deel deze pagina: