Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Wat kan ik betekenen voor mijn vriendin met wanen?

Vraag

Een goede vriendin denkt dat ze gecontroleerd wordt door vroegere buren (zij zijn ondertussen verhuisd).

Ze sleept al haar elektronische apparaten mee naar buiten die ze nauwelijks kan tillen. Ze is moe. Ik ben bang dat ze dit niet lang volhoudt en suïcidaal wordt.

Ze wil niets weten over hulp, wat moet ik doen?

Antwoord

Beste J.,

Begrijp ik dat uw vriendin niet in zorg is? Wellicht kunt u of iemand anders uit haar netwerk haar mee proberen te nemen naar haar huisarts. Het zal weinig zin hebben met haar de discussie aan te gaan over de buren. Aansluiten bij haar overtuiging en realiteit kan mogelijk haar bereidheid vergroten mee te gaan om haar probleem te bespreken.

U kunt ook het landelijk Meldpunt Zorgwekkend Gedrag bellen (0800-1205) als zij alle hulp afwijst en u zich zorgen blijft maken. Als u dit nummer belt, wordt u doorgeschakeld naar een regionaal of gemeentelijk meldpunt. U krijgt dan een deskundige aan de lijn die vragen stelt over de situatie. Vervolgens geeft de deskundige u advies of maakt een melding. U kunt niet anoniem bellen, maar wel aangeven dat u niet wilt dat de persoon over wie u belt weet wie de melding heeft gedaan.

De deskundige geeft uw melding door aan een team van hulpverleners. Zij nemen contact op met de persoon over wie u de melding heeft gedaan en onderzoeken de situatie. Vervolgens kijken zij of iemand hulp nodig heeft en zetten ze deze hulp in gang.

Wanneer er sprake is van acuut gevaar, belt u 112.

Hopelijk komt u hier verder mee.

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Beantwoord door: Clara Koek op 30 maart 2024

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook