Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Waar kan ik terecht voor Deep Brain Stimulation?

Vraag

Ik ben al heel lang depressief. Ik heb alle pillen gehad, ECT, vaak opgenomen geweest en alle therapieën gevolgd. Ik stond op een lijst voor een Deep Brain Stimulation operatie. Aangezien daar ondertussen genoeg patiënten voor waren ben ik van de lijst afgehaald. Ik heb ook al 1 zelfmoordpoging achter de rug. Het UMC heeft me euthanasie aangeboden, maar ik kan dat niet doen voor mijn kinderen. Is er ergens een ziekenhuis in binnen- of buitenland waar al standaard Deep Brain Stimulation operaties worden uitgevoerd bij depressie?

Antwoord

Deep Brain Stimulation wordt nergens als een \’standaard ingreep\’ bij depressie uitgevoerd, daar is het toch een te complexe ingreep voor. Als er in jouw geval een indicatie was voor DBS, dan snap ik niet dat je van de lijst bent afgehaald. Misschien kan je psychiater nog eens met het UMC overleggen wat de reden was, en wat dan de mogelijkheden zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 58
Beantwoord door: Ralph Kupka op 5 maart 2020

Gerelateerd

Meer over

Depressie

Lees ook