Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Waar zijn mijn emoties?

Vraag

Twee jaar geleden ging het mis en ben ik in een zware depressie terecht gekomen. Inmiddels gaat het beter. Ik onderneem dingen en ben begonnen met het afbouwen van mijn medicatie. Wat ik nog wel mis: emoties. Dit klinkt gek, maar ik “voel” al ruim twee jaar niks meer. Geen enthousiasme, plezier, gezelligheid… het gaat allemaal aan mij voorbij.

Hoewel de paniek en extreme verdrietigheid inmiddels weg zijn, vraag ik mij af of ik ooit weer zal “voelen”. Ik durf het niks voelen niet per se aan de medicijnen toe te schrijven, aangezien ik ook lange tijd geen medicatie heb geslikt en toen ook niks voelde.

Is het bij het herstellen van een depressie normaal dat emoties pas na heel lang terugkomen? Zullen mijn emoties ooit nog terugkomen?

Antwoord

Het herstel van een depressie gaat inderdaad in fasen: vaak komt eerst de beweging terug, wat andere mensen ook zien, en verdwijnen de hevigste somberheid en angsten naar de achtergrond. Dan pak je langzaamaan weer de draad van het gewone leven op, en moeten dingen die zijn blijven liggen ingehaald worden. Herstellen is meer dan geen klachten meer hebben.

Gevoel is een complex iets, dat je weer ervaart als al deze dingen weer enigszins op orde zijn. Antidepressiva kunnen gevoelens dempen, wat in het begin prettig is omdat het dan om angst en somberheid gaat. Maar als dat achter de rug is, ervaren veel mensen die antidepressiva gebruiken (niet iedereen) nog steeds een emotionele afvlakking.

Dan komt de moeilijke afweging: bescherming bieden tegen nieuwe depressies, of alle gevoelens terugkrijgen. Let wel: dit is een algemeen verhaal, want ik kan niet inschatten welke factoren bij jou allemaal spelen.

Bespreek het met je behandelaar en probeer een inschatting van de voors en tegens van het voortzetten c.q. afbouwen van het antidepressivum te maken.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 24
Beantwoord door: Ralph Kupka op 16 april 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook