Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Waarom heb ik wél een stoornis en de anderen niet?

Vraag

Er is bij mij een bipolaire stoornis geconstateerd paar maanden geleden , door artsen. Behandeling : valproaat. (Depakine)

Nu waren mijn ouders : vader: bipolair , moeder depressief. Is het erfelijk toch zo geregeld dat ik bipolair ben geworden?

Mijn broer en zussen hebben dit niet, ik was overigens op 6de jaar al in therapie voor stemming. Gezien ons belastend verleden. Depakine slaat aan , gelukkig, maar de vraag is meer van hoe kan dat dat ik als enige dit heb? En broers en zussen niet in de buurt komen van stemmingsproblemen.

Beetje vreemd, of is er een logische verklaring voor?

 

Antwoord

Beste A,

Je vraag over erfelijkheid van bipolaire stoornissen wordt vaak gesteld, en is niet in een paar zinnen te beantwoorden.

Als je daarover meer wilt weten verwijs je voor een goede voorlichting daarover graag naar de nieuwe website: https://www.erfelijkheidbipolair.nl/ van het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen.

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 31
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 januari 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie

Lees ook