Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Waarom is iemand die manisch is zo boos zonder reden?

Vraag

Waarom is iemand die manisch is zo boos zonder enkele reden? We hebben geen ruzie gehad niets en kan je zo zonder reden kwetsen. En nog steeds sta ik met mijn mond vol met tanden, af en toe denk ik waar ben ik mee bezig?Ben ik hier zelf degene die iets mankeert, en waarom heb ik zo veel geduld en waarom accepteer ik dat allemaal? (Nou ja accepteren).

Ik kan ook heel goed voor mijzelf opkomen, maar als er toch geen reden is voor ruzie ga je toch geen ruzie maken?

Antwoord

Mijn ervaring is dat die boosheid, die ik herken, en die boosheid is vaak uitvergroot, en heel persoonlijk, veel te persoonlijk vaak, in de manie toch een grond heeft.

De boosheid erkennen als boosheid, kan ontzettend helpen. Er wordt vaak heel erg veel energie gestoken in het bestrijden van persoonlijke ervaringen. Vruchteloos. Tegelijk weet ik dat het zo ontzettend moeilijk is om te luisteren naar iemand die je overspoelt met gevoelsgeladen informatie. Maar, het is vaak overdreven, te groot, maar zelden onterecht.

Hoe we daar goed op moeten kunnen reageren vind ik heel moeilijk. Ik hoop door een goed contact dat te voorkomen. Maar vaak faalt dat ook.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Overig

Lees ook