Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Waarom krijg ik wanen nu ik behandeld word voor alcoholverslaving?

Vraag

Ik heb mijn hele leven al last van te veel denken en piekeren. Veel meegemaakt in mijn leven. En sinds al heel wat jaren heb ik last van depressies, afgewisseld met goede dagen. Nu ben ik door alles verslaafd geraakt aan alcohol. Daar wil ik mee stoppen (krijg hier al hulp voor), maar ik ben bang om te stoppen omdat alle dagen dat ik nuchter ben geweest in mijn leven ik waangedachtes heb. Kan het moeilijk uitleggen. Het is op goede dagen en op moeilijke dagen. Ik krijg bijvoorbeeld een beeld dat ik mijzelf uit de rijdende auto gooi. Als ik kook een gedachte dat ik mijn hand op het vuur moet leggen. Dat ik een glas kapot moet slaan op mijn vriend zijn hoofd. En zo zijn er nog veel meer dingen de hele dag door. Als ik alcohol heb gehad, dan heb ik daar veel minder last van.

Mijn vraag: waar komt het door dat ik de hele dag zulke neigingen heb? Ik moet mijzelf echt weerhouden om het niet te doen. Hoort dit bij een depressie? Of ben ik psychotisch aan het worden? Ik heb toen ik jong was een lange tijd antipsychotica geslikt vanwege gevoeligheid voor hallucinaties. Hier heb ik al jaren geen last meer van. Maar nu dus die ideeën en gedachten.

Antwoord

Ik kan je via PsychoseNet niet zeggen hoe het komt dat je deze hinderlijke gedachten en voorstellingen hebt. Kennelijk heb je daar al heel lang een gevoeligheid voor. Je wordt nu behandeld voor je alcoholverslaving, en dat is heel goed. Weet je behandelaar van deze klachten? Soms moeten een verslaving en een andere psychische aandoening samen behandeld worden. Breng het opnieuw ter sprake.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 29
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 april 2020

Gerelateerd

Meer over

alcohol
Drugs en alcohol
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook