Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Waarom wil mijn psychiater mijn lithiumspiegel niet ophogen?

Vraag

Sinds afgelopen dinsdag is mijn lithium spiegel met 1200mg nu 0,83 en mijn psychiater wil deze niet nog niet ophogen ondanks ik mij nog niks beter voel.

Ik zie hem morgen omdat hij mij wilde screenen met oog op intoxicatie, maar ik heb geen bijwerkingen. Omdat ik mij niet beter voel, vroeg ik hem om ophoging maar hij gaf aan eerst lithium twee weken de tijd te geven voor het z’n werking doet. Mijn inziens was dat je toch ophoogt zolang de patiënt niks merkt? Zo niet, hoe lang moet je dan wachten voordat je verbetering merkt? Ik ben mijn leven zo zat nu (of beter gezegd mijn depressie).

Kan ik verwachten dat je met bijvoorbeeld 0,9 ten aanzien van 0,83 je je ineens wel beter kan voelen? Of moet ik de lithium spiegel 0,83 nu weken de tijd geven?

Ik hoor ’t heel graag want ik ben in alle opzichten mijn vertrouwen kwijt 🙁

Antwoord

Behandeling van depressies is altijd frustrerend omdat het effect van medicatie (maar ook van psychotherapie) altijd nogal lang op zich laat wachten, altijd weken nadat je op een goede dosis zit. En de tijd gaat dan toch al zo traag…

Ik denk dat die dosis van 1200 mg met een spiegel van ruim 0.8 een goed uitgangspunt is om het effect even af te wachten. En als het gaat werken, gaat ook dat weer geleidelijk. Zet door!

Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Ralph Kupka op 23 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium

Lees ook